Terraria - czyli drugi MineCraft - Printable Version +- Zagrajmy w... (http://zagrajmyw.keep.pl) +-- Forum: GRY (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Forum: Gry (/forumdisplay.php?fid=15) +--- Thread: Terraria - czyli drugi MineCraft (/showthread.php?tid=348) |
RE: Terraria - czyli drugi MineCraft - Lavos - 28-06-2011 10:28 Tak na marginesie, to ciekawi mnie ile jeszcze razy przekręcisz nazwę 'Terraria'. RE: Terraria - czyli drugi MineCraft - CTSG - 28-06-2011 12:44 Za mało grałem w Terrarię, żeby się o niej wypowiadać, ale chętnie powiem kilka słów na temat porównań do Minecraft'a. Jeśli na rynek wychodzi produkt niezależny który odnosi sukces pomimo setek niedociągnięć (czyt. Minecraft), to naturalną rzeczą jest to, że znajdzie się inny developer, który powie "ej, to fajny pomysł, ale ja zrobiłbym to lepiej", po czym zaangażuje się do pisania projektu. Faktem jest, że inspirację Minecraft'em czuć w Terrarii na każdym kroku, ale ta gra wprowadza tak wiele nowych i ciekawych rzeczy, że nie można jej mieć tego za złe. Swoją popularność Terraria również zawdzięcza w dużej mierze Minecraft'owi, ale też tylko w pewnym stopniu. MC pozwoliło Terarii zostać zauważoną, ale to, że została również doceniona, to już zasługa samej Terarii. Obecnie można znaleźć setki klonów Minecraft'a (wygodnie przyjmując, że MC jest samo w sobie oryginalne) i zdecydowana większość z nich spotyka się z negatywnym nastawieniem graczy. Myślę, że Minecraft rzucił dla wielu osób nowe światło na gry komputerowe, wskazał na nowe zapotrzebowanie i osobiście cieszę się, że pojawia się coraz więcej (dobrych) gier w podobnych klimatach. RE: Terraria - czyli drugi MineCraft - sebal28 - 28-06-2011 13:18 Więc ja też dodam coś od siebie. Po zdobyciu najlepszego armora, który regeneruje mane itd. ("magiem" grałem) można jeszcze wejść na serwer multiplayer. Co ciekawe jest taki jeden porządny serwer no-hamachi, ale max 10 osób wejdzie na serwer. Szkoda, bo tam ludzie są ogarnięci i z tego co widziałem zaczęli grę RP, czyli wszyscy stworzyli nowe postacie i robili to co na singlu, ale razem. Moim zdaniem Terraria to dobra gierka i ciągle wchodzą nowe updaty. RE: Terraria - czyli drugi MineCraft - punio7 - 28-06-2011 14:56 Coś czuję, że prędzej czy później czeka nas wysyp podobnych MC-podobnych gierek. Prawdą jest, i nie ma co się spierać, że MC względnie stoi w miejscu. W porównaniu z zyskami jakie przynosi to kolejne updaty są naprawdę ubogie, co dobrze zaprezentowała Terraria. W czasie kiedy MC jest ciągle robiony ktoś zdążył już wydać całą grę, zawierającą dużo więcej contentu (jeżeli pominiemy w MC cały content fanowski). Tarraria wypaliła i sądzę że duży deweloperzy już patrzą na MC chciwym okiem. Popatrzmy na DoTę albo na WoWa. Na podstawie DoTy powstały już 3 niezależne gry, Valve szykuje kolejną. Po sukcesie WoWa wszystkie MMO zaczęły robić wszystko tak jak w WoWie. Dla MC oznacza to niezbyt świetlaną przyszłość. Jeżeli któryś z dużych deweloperów wyda wysoko budżetową podróbkę MC, często aktualizowaną, bez bugów i generalnie zadbaną to przy MC zostaną jedynie najwięksi jego fani. |