Infelicity
{socialsites}
|
RE: Gry przereklamowane, przecenione itd.
Seria Mass Effect. Przereklamowana przez shitstorm materiałów z niej na "Jutubie", przeceniona przez wszystkich mainstreamowych recenzentów. Po Jade Empire wiedziałem, że coś jest nie dobrze. Choć "Jadeitowe Imperium" miało całkiem ciekawy świat, jeżeli chodzi o mechanikę gry, było słabiutko. System walki niby był ok, ale nie był oparty na żadnym systemie RPG (po prostu: atak, atak, przewrót, blok, atak, uber desu umiejętność, regeneracja chi, atak, blok), zero cyferek, modyfikatorów itd. Podobnie było pod względem fabularnym. Ok, ale niewiele poza tym. I taki jest Mass Effect - ani dobra strzelanka, ani dobry "erpeg". Choć świat ma choćby nie wiem jak cudny (jestem fanem tego uniwersum, a to głównie dzięki ciekawym rasom i ich lore), to nie ratuje "gameplaya". A "trójeczka" to pod względem "erpegie" kiszka. Jeżeli twórcy (niby rasowi fani i producenci gier tego gatunku) dają nam do wyboru tryb bez żadnego wpływu na przebieg akcji (który zresztą i tak w większości jest liniowy), to nie wróży nic dobrego.
|
|
12-04-2012 21:34 |
|
Gik
{socialsites}
|
RE: Gry przereklamowane, przecenione itd.
Za każdym razem, gdy jestem w "Empiku", czy innej sieci sklepów tego typu, widzę rodziców kupujących swoim pędrakom albo "Mass Effecta 3", albo "Battlefield 3". Czyli takie "Call of Duty" w innej formie. Smutna prawda: dzisiaj co druga "duża" gra wzoruje się albo na CoD, albo na "Gears of War". Zero oryginalności. Bo niby po co wyróżniać się z tłumu, gdy skopiowanie innych, kretyńskich pomysłów, które się jednak doskonale sprzedają, przyniesie pewny i łatwy zysk.
|
|
13-04-2012 12:54 |
|