RE: O szeroko pojętym "zagrajmerstwie"
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum, a że temat interesujący, to postanowiłem się wypowiedzieć.
Osobiście uważam, że na chwilę obecną forma "Zagrajmy w" nie może się jakoś specjalnie zmienić. Chyba najbardziej rozwiniętą formą jest przedstawienie gry i mały ekranik na wideo z kamerki. Tak robi np. Rock.
Kolejna kwestia: otóż strasznie irytujące jest, kiedy mamy pełno let`s play tej samej gry(czasami lepiej zrobionych, czasami gorzej). Przykładowy widz ma aż za duży wybór. A jeżeli chce on obejrzeć coś z mniej znanej/starszej gry, to nagle pusto! I podam zabawny przykład. Ostatnio w komentarzu pod jednym z moich nowych LP jeden z komentarzy brzmiał: "Kręć LP gier sprzed 10 lat. Zostań królem jutuba...". Dlatego zachęcam Was, drodzy zagrajmerzy: kręćcie częściej LP z gier, z których jeszcze nie ma LP. Przecież one wcale nie są gorsze! A sytuację taką widzę tylko w polskim yt, bo na arenie międzynarodowej już trochę lepiej to wypada. I niestety muszę tu też o tym wspomnieć: nie nagrywajcie więcej Minecrafta, chyba, że macie do zaprezentowania coś nowego(ewentualnie wyśmienitą fabułę). Od Minecrafta mamy już naprawdę wystarczająco dużo zagrajmerów. Kolejny przykład z życia: kolega napisał mi ostatnio na skype(a chce on mieć widzów) taki tekst:"Chodź,a nagramy Minecrafta i będziemy mieć widzów". Wyśmiałem go, chociaż druga część jego wypowiedzi ma niemały sens. Widziałem pełno kanałów ze słabą jakością, nieogarniętym komentarzem itd. ale dzięki Minecraftowi ma te 500 widzów, mimo że - moim zdaniem - nie zasługuje na nich. I mój apel do widzów: nie oglądajcie tylko Minecrafta. Błagam was!
Co do kwestii co jest ważniejsze: komentarz, czy gra, uważam iż Minecraft idealnie pokazuje, że na początku "kariery" gra jest ważniejsza. Im większy popyt, tym samym i większa oglądalność, prawda? Z drugiej jednak strony, jeżeli widzów jest już bardzo dużo(przykład:JJayJoker), to nieważne co nagra i tak będzie oglądany. Chociaż i tak o wiele więcej wyświetleń ma Minecraft... ale mniejsza z tym. Skupię się jeszcze chwilę na jego osobie. Otóż bardzo podoba mi się jego idea do nagrywania LP z mało znanych gier. Właśnie o to w tym chodzi! Poszerzać kartotekę Zagrajmy w w kolejne tytuły, tak żeby widz potrzebujący materiału z danej gry, takowy content otrzymał. Bo kto przed nagraniem przez JJay`a gry Tomba słyszał kiedykolwiek o tej grze? Zapewne mała garstka. Całkiem pokaźny post z tego wyszedł, jestem zadowolony, więc - klik "odpowiedz". Mam nadzieję, że temat się rozrośnie i będę go przeglądał na bieżąco.
(This post was last modified: 22-11-2011 17:36 by zmija126p.)
|