Post Reply 
Final Fantasy
Author Message
Sworson Offline
*

Final Fantasy
Są tematy o słynnych seriach. No, a co powiecie o sławnym przedstawicieli jRPG? Z jakimi odsłonami mieliście do czynienia? Przereklamowana seria czy klasyka gier komputerowych? Jaki według was, Final Fantasy? A raczej, poszczególne części, w jakie graliście. Bo tego od cholery jest.
18-05-2011 09:29
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Likki Offline
*

RE: Final Fantasy
*rzuca jakimś oklepanym tekstem, że Final skończył się na części I i w ogóle Nomurze śmierdzą stopy*

Seria wielka, nie tylko ze względu na liczbę odsłon i remake'ów. Czy jest wiele serii, którym udało się zdobyć tak wielu zatwardziałych fanów? (Aeeeeriiithhh! NOOOO!!) Nie wspominając już, że to właśnie Final zapoczątkował boom na gry jRPG, ratując tym samym Square od upadku.

Niestety, obecnie jest to już wyłącznie marka. Odsłona XIII zawodzi w dwóch, od zawsze dla serii najważniejszych aspektach - mechanice i storytellingu, co jest niestety następstwem powszechnie narastającej casualizacji i komercjalizacji... (zabawnie prezentuje się system rozwoju postaci, który od standardowego "plusowania" różni się tym, że ładnie wygląda). Wśród postaci na plus wybija się chyba tylko Fang - reszta jest albo wnerwiająca (Chłopak o imieniu Hope? Really?), albo szablonowo sztampowa i po prostu antypatyczna (Lightning). I czy w Japonii naprawdę wszyscy czarnoskórzy noszą afro?

Niestety 2x - zapowiadane Final Fantasy XIII-2 prezentuje się tylko gorzej. Dalej pozostaje jakaś nadzieja, że twórcy pukną się w głowę i kiedyś jeszcze wydadzą na świat dobrą odsłonę - póki co jednak, szanse na to są bardzo marne. Seria FF umiera. I nie powróci niczym Tidus w X-2.
(This post was last modified: 18-05-2011 14:24 by Likki.)
18-05-2011 14:22
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
punio7 Offline
*

Wspomnę jeszcze o Epic Failu jakim jest FF XIV.

[Image: 88440151.gif]
18-05-2011 18:34
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Shinji-kun Offline
*

Osobiście uwielbiam wręcz część szóstą. I to nawet pomimo tego, że jest momentami banalnie wręcz prosta, a sposobów na ułatwienie sobie roboty jest aż za dużo. Sam klimat, fabuła, postacie, muzyka są jak dla mnie wspaniałe.

Styczność miałem z większością starszych części... Dłużej grałem tylko w IV i X (przeszedłem) i V/IX. Do VII nie zabieram się z wielu różnych czynników, m. in. mojego podejścia do gier wychwalanych pod niebiosa (zazwyczaj za nimi nie przepadam), dojścia do wniosku, że najpierw skończę V (GDZIE ZARĄBALI MI MOJEGO WHITE MAGE'A Z RÓZGĄ LECZĄCĄ!) i... kwadratowych rąk. =P
XI i późniejszych nie tknąłem nawet przez chwilę. Z tego co słyszałem, nie powinienem zbytnio żałować...
18-05-2011 20:16
Khajiit Offline
*

Żywię wielki respekt do całej serii - gdyby nie ona, nie powstałyby dziś z rąk Square/Squaresoft takie świetne tytuły, jak Chrono Saga, Xenogears czy Vagrant Story, a nawet wiele innych jRPG'ów, które ta seria w zasadzie zapoczątkowała.

Nie mniej jednak, osobiście za FF-ami nie przepadam. Grałem w kilka części, i najbardziej ze wszystkich podeszła mi IV(SNES), przede wszystkim za postać głównego bohatera oraz bardzo przyjemny klimat i soundtrack. Sama fabuła co prawda nie powala, ale mimo wszystko wciąga. Klimatem powalił mnie także FFVII, ale...to wszystko, co mnie (mocno) utrzymywało przy tej grze. Co do VI mam bardzo mieszane uczucia. Na pewno ma wspaniałe, sympatyczne postacie, świetnego głównego złego, lecz... fabuła do mnie nie trafiła, a klimat czasem mnie strasznie drażnił, a nawet zniechęcał do dalszej gry. Jedynie ostatnia lokacja oraz boss powaliły mnie na kolana. Pograłem też trochę w V, ale po jakimś czasie odechciało mi się(nie widziałem w nim nic, co mogłoby mnie zachęcić do dalszej gry) - to samo z częścią pierwszą(na NES-a). Za resztę gier spod tej nazwy już raczej się nie zabiorę - po V i VI straciłem całą ochotę na poznanie ich.

Khajiit nie ma dla ciebie słów.
18-05-2011 21:36
MaKiPL Offline
*

Co by tu można powiedzieć. Jestem wielkim fanem tej serii. Grałem w prawie każdą część. Ostatnio dorwałem Final Fantasy XIII na mojego PS3 i się strasznie zawiodłem. Liniowa, przewidywalna i ustawiona od początku do końca. Tragedia... Żadnych sklepów, zwiedzania miasta. Tylko biegniemy przed siebie, bijemy stwora, biegniemy przed siebie. TO WSZYSTKO! Tak, nawet save i sklepy są po drodze. Ale, seria Final Fantasy tak mnie zauroczyła, że nie ważne iż XIII to fail, i tak kupię XIII-2. Dla mnie, najlepszą z serii była VIII. Miała ten klimat, mógłbym w nią grać cały czas. Po prostu ją uwielbiam. Ogarnąłem ponad 5 razy ją jak nie więcej i uwierzcie mi, nigdy nie grałem tyle razy w tą samą grę. Akcja? Jest. Fabuła? Dobra, aczkolwiek z lekka zakręcona. Klimat? Oczywiście. I jeszcze ta muzyka. Mhm... :). Strasznie nie mogłem się wpasować do FFI oraz FFVII. Nie czułem tego klimatu. Nie dałem rady. Z Finalów które przeszedłem w pełni mogę wymienić:

-FFIV (Skasowałem niechcący save przed ostatnim bossem. Tak się zdenerwowałem, że prawie co pada nie rozwaliłem. Przed samym bossem żebym to ja save usunął -.- )
-FFVIII (Wspaniała gra. Numer jeden na mojej liście top 5)
-FFIX (Też ma ten klimat, ale jak dla mnie gra na jeden - dwa razy)
-FFX (Yay! Ta część ma to coś. Efektowne walki, wielkie bestie. I ataki powyżej 999 999. MNIAM)
-FFXI (Trial 14 dniowy PC. Hm, gra dość fajna, ale niestety trzeba płacić co miesiąc a ja nie jestem z tych co mają tak dużo kasy żeby jeszcze za MMO płacić :C )
-FFXII (Hmm... Jedna z tych jakby to nazwać ładniejszych części. Ładne FMV, hunty do robienia. Ale nieraz męcząca. Komu by się chciało biec przez UWAGA! 50 pięter w górę? Myślałem że to żart. Ale nie...)
-FFXIII (Jak wyżej)

Za to nie udało mi się przejść do końca:

-FFI (Nie dałem rady. Była tak wkurwiająca i upierdliwa... Chodzimy po jaskini i co drugi krok to walka)
-FFX-2 (Skończyłem w piątym rozdziale, nie dałem już rady. Piąty - prawie pod koniec gry. Byłem na trasie na której co drugi krok była walka. TAK! Dosłownie co drugi krok, nie raz nawet jeden wystarczył. Po godzinie nie wytrzymałem i już nigdy tej gry nie miałem w napędzie)
-FFVII (Jakoś nie czuje tej gry. Granie w nią było dla mnie mordęgą. Mniejszą niż w przypadku FFI, ale jednak odrzuciłem ją.)

Zatem... Jeszcze wiele przed nami, ale nie wiem czy idą w dobrym kierunku. Co kolejna część, to finale tracą urok. Niestety, taka prawda. Ważne, że jeszcze FFVIII dla mnie istnieje. To mnie trzyma na duchu.

[Image: makipolska.png]
15-09-2011 21:39
Lopiko Offline
*

Ja osobiście grałem tylko w VII i IV na PSP i to wszystko. Według mnie w tych częściach jednym z większych plusów jest soundtrack, czasami gdy się nudze to wchodzę na YT znajduje muzykę z soundtracka i puszczam se. Wtedy nie wiadomo czemu do głowy przychodzi mi pomysł co robić :)
Skoro te nowe części są takie złe to po co je kupujecie? Nie lepiej wejść najpierw na jakąś stronę z recenzjami i obejrzeć czy warto ją kupić? Rozumiem MakiPL bo to prawdziwy fan serii. ja sądze że FF kiedyś wstanie jak fenix z popiołów i wyjdzie godny następca części 1-VIII.
(This post was last modified: 16-09-2011 06:12 by Lopiko.)
16-09-2011 06:08
Shinji-kun Offline
*

Ludzie strasznie nie doceniają FF IX.
20-09-2011 16:00
Wan1Mas Offline

Grałem w 2 części, X i X-2, dalej nie chce sprawdzać o co chodzi
Btw, CHOKOBO!
20-09-2011 16:04
MaKiPL Offline
*

^Chocobo* Jak by co.

[Image: makipolska.png]
21-09-2011 15:15
Post Reply 

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 4 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5