![]() |
Chata ~ William Paul Young - Printable Version +- Zagrajmy w... (http://zagrajmyw.keep.pl) +-- Forum: Inne (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Forum: Literatura (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Thread: Chata ~ William Paul Young (/showthread.php?tid=252) |
Chata ~ William Paul Young - SeedPL - 30-04-2011 12:27 Często człowiek zadaje sobie pytanie, dlaczego na świecie jest tyle zła i cierpienia. Jakby Bóg istniał, to przecież tego wszystkiego by nie było. W końcu ponoć kocha człowieka, a pozwala na tyle okrucieństwa. Mac postanawia wraz ze swoimi dziećmi postanawia wyjechać na wycieczkę, na wakacje, nad jezioro. Jego najmłodsza córeczka, zostaje porwana, zgwałcona i brutalnie zamordowana. Największa tragedia, jaka może dosięgnąć ojca. Pojawia się gniew i nienawiść, do Boga, siebie. Przyznam bez bicia, że przy tym fragmencie po raz praktycznie pierwszy w życiu zdarzyło mi się wzruszyć. Co ja gadam. Ryczałem jak bóbr. Cztery lata po tym przykrym wydarzeniu, Mac otrzymuje dziwny list, w którym ktoś go zaprasza na weekend do chaty, gdzie jego córka została zabita. List jest podpisany - Tata*. Byłem niezwykle zakończony dalszymi wydarzeniami. Całkowicie zmieniłem swoje podejście do Boga. To jak przedstawiono Trójcę Świętą - coś niezwykłego. Książka Younga niezupełnie zgadza się z naukami Kościoła Katolickiemu, wręcz często mu zaprzecza. Zostaje wyjaśnionych wiele dogmatów, tajemnic. Ta powieść jakoby na faktach autentycznych utwierdziła mnie w teizmie. W sumie najlepsza książka jaką w życiu przeczytałem. Ogromnie zachęcam do przeczytania. Mojego znajomego, który jako ateista się deklarował, przekonała do wiary w Boga. RE: Chata ~ William Paul Young - kaszub - 30-04-2011 15:30 No, no.. wydaje się naprawdę apetyczna. Nie czytałem dużo książek które poruszały tematy religijne (no, poza Kodem da Vinci). Zachęciłeś mnie. Chyba przeczytam. Co prawda od pół roku próbuję skończyć "Trylogię w pięciu częściach", ale nie mogę się do tego zabrać. Adams zaczeka. ;] RE: Chata ~ William Paul Young - SeedPL - 30-04-2011 15:34 Książka jest długa, ale naprawdę szybko ją się czyta. RE: Chata ~ William Paul Young - Kloczek90 - 16-05-2011 11:37 Pamiętam jak mi tą książkę pożyczyła koleżanka z liceum. Szczerze mówiąc, kojarzę ją jak przez mgłę lecz z tego co mi tam świta kojarzę że była to bardzo pogodna lektura i właściwie przyjemnie mi się ją czytało a chyba o to chodzi aby człowiekowi się książka nie nudziła. Czy długo ja ją jako taką nie zapamiętałem, zawszę mogę się mylić heh. RE: Chata ~ William Paul Young - JimPanse - 14-11-2011 21:14 Seed, wolałeś żyć ze świadomością, że jeśli będziesz robił dobre rzeczy to po śmierci spotkają cię dobre rzeczy, czy że każdego czeka po śmierci to samo? RE: Chata ~ William Paul Young - Paplok - 11-04-2012 20:00 Pożyczyłem tę książkę od kolegi, ale niestety musiałem oddać zanim zakończyłem lekturę. Czy warto dla kilku ostatnich rozdziałów kupić ją w jakimś sklepie? Proszę o odpowiedź bez spojlerów, po prostu coś w stylu "Tak, jest niesamowita, porywa i zaskakuje" lub "Nie, jest denna, zakończenie gorsze od zakończenia Mass Effect 3!". Dziękuję z góry! |