![]() |
CHERUB - Printable Version +- Zagrajmy w... (http://zagrajmyw.keep.pl) +-- Forum: Inne (/forumdisplay.php?fid=8) +--- Forum: Literatura (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Thread: CHERUB (/showthread.php?tid=2709) |
CHERUB - Difel - 13-01-2013 00:11 Witam:-) Dość dawno temu bo w 2008 roku moją uwagę przykuła książka pod tytułem Rekrut. Nie wiedziałem wtedy ,że będzie to początek nałogu do którego będę wracać prawie co pół roku. Czym jest CHERUB? [spoiler]Podczas drugiej wojny światowej wśród francuskiej ludności cywilnej narodził się ruch oporu walczący z niemieckim okupantem. Do partyzantki zaciągało się także wiele nastolatków i dzieci. Niektóre działały jako wywiadowcy i posłańcy, inne zaprzyjaźniały się ze zmęczonymi wojną niemieckimi żołnierzami, by wyciągnąć od nich informacje umożliwiające sabotowanie działań wroga. Brytyjski szpieg Charles Henderson pracował z francuskimi małymi żołnierzami prawie trzy lata. Po powrocie do kraju wykorzystał doświadczenie, jaki zdobył we Francji, organizując grupę wywiadowczą złożoną z dwudziestu brytyjskich chłopców. Nowa jednostka otrzymała nazwę CHERUB. Henderson zmarł w 1946 roku, ale stworzona przezeń organizacja rozwijała się nadal. Dziś CHERUB zatrudnia ponad dwustu pięćdziesięciu agentów, z których żaden nie ma więcej niż siedemnaście lat. Wprawdzie od czasu założenia jednostki metody operacyjne udoskonalono, ale jej racja bytu pozostała ta sama: dorosłym nie przychodzi do głowy, że mogą ich szpiegować dzieci.[/spoiler] O autorze [spoiler]Robert Kilgore Muchamore (urodzony: 26 grudzień 1972), angielski autor serii książek dla dzieci i młodzieży - CHERUB. Po dwunastu latach pracy jako prywatny badacz, opuścił pracę, aby zacząć pisać książki w połowie 2005 roku. O książkach Cherub... Głownym bohaterem książki jest James Adams (naprawdę James Choke), który jest członkiem super tajnej organizacji Cherub - oddziału MI5. Organizacja rekrutuje dzieci (zazwyczaj sieroty) i trenuje je jako agentów. Kiedy są już wykwalifikowani, wysyła się je na cały świat, aby zniszczyć organizacje przestępczne. Powód dla którego CHerub odnosi sukcesy jest prosty: dorośli nie podejrzewają, że moją szpiegować ich dzieci. Spis książek Cherub * CHERUB: The Recruit (2004) [pl. Rekrut] * CHERUB: Class A (2004) [pl. Kurier] * CHERUB: Maximum Security (2005) [pl. Ucieczka] * CHERUB: The Killing (2005) [pl. Świadek] * CHERUB: Divine Madness (2006) [pl. Sekta] * CHERUB: Man Vs. Beast (2006) [pl. Bojownicy] * CHERUB: The Fall (2007) [pl. Wpadka] * CHERUB: Mad Dogs (October 2007) [pl. Gangster] * CHERUB: The Sleepwalker (February 2008) [pl. Lunatyk] * CHERUB: Dark Sun (World Book Day mini book) * CHERUB: The General (October 2008) [pl. Generał] * CHERUB: Brigands M.C (October 2008) [pl.Bandyci] * CHERUB: Shadow Wave (September 2010) [pl. Fala] * CHERUB: People's Republic [July 2012] [pl. Republika] Ogólnie, Robert Muchamore zamierza wydać 12 książek poświęconych przygodom James'a Adams'a. Niewykluczone, że mogą być kolejne książki opowiadające o innych bohaterach. Wydawnictwo W Anglii książka jest wydawana przez wydawnictwo Hodder Children's Books, w Polsce przez wydawnictwo Egmont[/spoiler] Bohaterowie [spoiler]W kampusie CHERUBA mieszka około trzystu dzieci. Głównym bohaterem jest JAMES ADAMS, chłopiec o złotym sercu i wyjątkowym talencie do pakowania się w kłopoty. LAURA jest jego młodszą siostrą. KERRY CHANG to urodzona w Hongkongu mistrzyni karate, z którą przyjaźni się GABRIELLE O'BRIEN. BRUCE NORRIS, kolejny małoletni mistrz karate, lubi zgrywać twardziela, ale wciąż sypia z niebieskim pluszowym misiem pod brodą. KYLE BLUEMAN, doświadczony agent CHERUBA, choć starszy od Jamesa o dwa lata, jest jego dobrym kumplem.[/spoiler] Jest to wszystko co na dzisiaj udało Mi się odkopać o CHERUB'ie. Mam nadzieje ,że zachęciło Was to do sięgnięcia po tą książke w najbliższym Empiku,zamówienia jej przez internet,pobrania w formie Ebook,wypożyczenia w bibliotece. Pozdrawiam:3 RE: CHERUB - Elwood - 13-01-2013 00:14 Lepiej by było, gdybyś samemu co nieco napisał, tak według mnie. RE: CHERUB - Difel - 13-01-2013 08:38 Cała seria jest zbyt obszerna abym o niej pisał. Podałem najistotniejsze informacje. Po za tym było dobrze po północy a Ja jestem wykończony męczącą Mnie od pięciu dni grypą:c |