Quote:Możesz sobie gadać ściągniecie gry z neta jest nielegalne i nic tego nie zmienia
Na początek zadam króciutkie pytanie, zależy mi na tym, abyś na nie odpowiedział: czytywałeś kiedyś CD-Action?
Właśnie przez głupie pierdololo o piractwie prawione przez Smugglera, wiele osób porównuje to do rzekomej "kradzieży", lepiej, do kradzieży auta czy innego, dość drogiego produktu. Tylko wiesz co? Zasysając grę z torrentów nie powodujesz, że na świecie ubywa jej 1 kopia. Nie sprawiasz, że inny konsument nie będzie mógł jej nabyć. Porównywanie kopiowania do kradzieży jest kalekie. Na takich niestety przykładach "kształciło" CD-Action, a że średnia wieku czytelników od kilku lat nie przekracza chyba 13 wiosen, to był to lud bardzo podatny na pewne
manipulacje sugestie... I pamiętam, że dawno dawno temu zgadzałem się z tym pismem. Dopóki nie zauważyłem podstawowych błędów logicznych w tej kwestii.
Quote:idąc do sklepu kupić czekoladę próbujesz ją jeśli Ci smakuje to bierzesz, sobie inną nową niezapakowaną i dopiero płacisz?
Poronione porównanie. Skopiowanie danego oprogramowania nie powoduje, że któreś z innych zostaje zniszczone/skonsumowane/wykorzystane.
Quote:W swoim życiu wydałem nie jedną grę, i jeśli wchodząc na torrenty widzisz ją, jeśli wchodzisz na peb warez jakiś i ja widzisz to nie jest Ci miło...
Twórcy którzy rozumieją istotę sprawy czasem nawet są zadowoleni z tego, że ich gra trafiła do szerszego grona odbiorców. Wiadomo, że to zależy od podejścia, jednak torrenty robią za świetną reklamę - a nuż któryś z "zuych złodziei" powie "Hej, to jest nawet całkiem dobre. Chciałbym, aby ukazała się druga część tej gry, może kupując oryginał wesprę go?". Oczywiście nie wszyscy mają taką reakcję, jednak mi często się tak zdarza. Oczywiście już całkowicie pomijam sprawę, że często niektórzy ściągają grę do przetestowania, bo dema nie ma i nie będzie? Szkoda, że o tym się już nie mówi.
Quote:bo tacy co ściągają i tak jej nie kupią
Tego stwierdzić nie możesz.
Quote:Wychowywać ludzi proszę Cię...
A za wychowawcę będzie robić Smuggler? Hehe. Nie, to nie jest rozwiązaniem problemu.
Quote:Podejście admina jest ciekawe ;)
Dziwi Ciebie to, że ma odmienne lub własne zdanie?
Quote:O piractwie tyle już powiedziano. Jedni będą trzymali swego a drudzy czegoś innego.
To nie jest kwestia zamknięcia na czyjeś poglądy, tylko paru bzdurek, jakie napisałeś. Myślisz, że mając zupełnie przeciwny pogląd na tą sytuację zgodzimy się z Tobą? Po to jest między innymi dyskusja, żeby przedstawić swoje racje i ewentualnie przekonać drugą stronę do swojej.