Vic83

{socialsites}
|
RE: Rozpoczynanie nowej serii
Tak, moim zdaniem wato zaznajomić się z takimi informacjami przed rozpoczęciem nagrywania. Szlag mnie trafia, gdy oglądam let's playa z przygodówki i słyszę, że nagrywający nie ma pojęcia o grze, którą wziął na warsztat ani o specyfice gatunku, który gra reprezentuje.
Ja osobiście mam bardzo misyjne podejście do nagrywania i uważam, że osoba tworząca let's playe powinna w pierwszej kolejności przedstawić grę (podać informacje i ciekawostki na jej temat, a także odpowiednio poprowadzić rozgrywkę, mile widziane są również opinie na temat poszczególnych elementów danej produkcji). Jest to dla mnie dziennikarstwo internetowe w dość specyficznej formie.
Z drugiej strony takie podejście sprawdza się głównie przy mało znanych lub starszych tytułach, przy nowościach i popularnych grach nie należy przesadzać z podawaniem informacji, które i tak większość widzów już zna, warto za to skupić się na ciekawostkach, bonusach, easter eggach etc., no i wprowadzić element własny (tu jest miejsce na kreatywność nagrywającego), który będzie odróżniał twoje filmy od konkurencyjnych materiałów.
|
|
18-08-2011 09:21 |
|
Kod_staS

{socialsites}
|
Zazwyczaj oglądam tylko te LP z gier które znam i przeszedłem sam bądź aktualnie mam na tapecie i chce zobaczyć jak ktoś inny rozwiązał dany problem/kwestie jak chociażby w Portal 2. Nie przeszkadza mi jak Let's Play'er nie wie nic na temat gry, środowiska, programistów itp. ale do momentu jak nie wyczuję iż tylko udaje : "że nie grał" a widać i słychać iż jest zupełnie odwrotnie.
LavosCore "Nie wiem co było w tamtym niezrozumiałe. I nadal nie wiem, czemu 'ci się nie chce'. I nadal nie za bardzo przełykam tak uprzejmych hakerów." <=> CarlSheppards "(chyba, że hackerem jest Rock)."
|
|
18-08-2011 11:25 |
|
Starygnom

{socialsites}
|
Przecież są jeszcze Blind'y ... Moim zdaniem to zależy. Jeżeli grą jest Minecraft, to musimy mówić, że jej twórcą jest notch ? Za to przy LP'ju z Braid warto powiedzieć, że gra została stworzona została przez jedną osobę i jak się potoczyły jej losy po wydaniu tej gry oraz jaki osiągnęła sukces (przynajmniej w tym przypadku).
Co do blind runów, przy nich sądzę, że najbardziej trzeba się skupiać na danej chwili oraz na emocjach płynących z rozgrywki, bądź też sprawami obecnymi, czy myślami, którymi w danej chwili chcemy się podzielić. Dodatkowe informacje, easter eggi nie są potrzebne, ponieważ skupienie się na samej rozgrywce zajmuje wystarczająco miejsca i jest wystarczająco ciekawe. Dobry przykład - Amnezja. Można przejść i pokazać wszystko w tej grze -topiący się obraz, worki z ciałami, różne mindfucki w stylu wisielców w korytarzu (sorry za spojlery), jednak przejście na ślepo jest o niebo ciekawsze, nawet jeżeli ominiemy te fragmenty. ^^
|
|
18-08-2011 16:09 |
|