Post Reply 
Linuks versus Windows
Author Message
WinterWolf Offline
*

RE: Linuks versus Windows
Dobra, skapę mam niezłą, że dopiero teraz zauważyłam, że mimo zaznaczenia w ustawieniach profilu, że jestem kobietą, to wszyscy zwracają się do mnie jak do mężczyzny ;) Wiem, że mój nick bywa mylący, także zwracam na to uwagę. Prosiłabym bardzo o zachowanie wobec mojej osoby żeńskich końcówek w mowie i piśmie ;) Dziękuję.

@MakiMaki - chodzi o to, że bardzo mało firm produkujących gry pisze je na Linuksa. Pewnie gdyby proporcja gier na Linuksa była taka sama jak na Windowsa, to od lat siedziałabym na systemach z logo pingwina. I tak, Micro$oft pilnuje swoich interesów i nakłada na developerów różne ograniczenia by zyskać dodatkowo na wydawaniu gier na ikspudło. Jeśli Valve udostępni na Steamie gry działające na Linuksie to z chęcią się temu przyjrzę. Póki co nie miałam potrzeby instalować Linuksów na moim kompie, czasem używam tylko płyty ratunkowej z Linuksem i obecnie tylko do tego ogranicza się moje użycie tego systemu. Ale na kompie mam dwa Windowsy (XP i 7), więc po inwestycji w większy dysk twardy nic nie będzie stało na przeszkodzie by na kolejnej partycji zainstalować coś spod znaku pingwina. Tym bardziej, że chyba Linuksy można używać w firmie bez obaw o posądzenie o piractwo (licencja chyba dopuszcza użycie komercyjne o ile mnie pamięć nie myli).

Poza tym posłużyłam się skrótem myślowym w kwestii adresowania do różnych grup odbiorców, za co przepraszam. Windows kierowany jest w znacznej mierze do ludzi, którzy dawno temu nauczyli się obsługi komputera z zainstalowanymi Windowsami (w największym stopniu). Od Windowsa 95 do Windowsa 7 w systemie tak mało się zmieniło, że jeśli ktoś siedział na 95 całe naście lat temu, to powinien to ogarnąć. A takich osób niestety jest bardzo dużo. Może większa grupa odbiorców innych systemów zmusiłaby Micro$oft i Apple do ruszenia tyłków na poważnie i wprowadzenia znaczniejszych usprawnień w ich systemach. Steam udostępniający gry na Linuksa pewnie nieco by rozruszał też biznes związany z systemami operacyjnymi (chociaż może mam zbyt idealistyczne marzenia w tej materii...).

@Sou - PC to PC bez względu na to jaki system na nim zainstalujesz ;) Możesz mieć PC z Windowsem albo PC z Linuksem. Są jeszcze applowskie Maci - to jest inny typ komputera, ale tu też da się zainstalować inne systemy typu Windows czy Linuks.

W kwestii doboru systemu i czemu przesiadać się z jednego na drugi - to wszystko zależy od wymagań odbiorców :) Posłużę się przykładem - mam całą masę znajomych używających komunikatora AQQ2 i oni są z niego zadowoleni, bo ma on wszystko co potrzebują i wg nich jest ładny. No, a mi on ani się wizualnie nie podoba, ani nie lubię przeładowania opcjami, których nigdy nie używam. Sama mam Mirandę, bo nawet z moją skromną wiedzą komputerową jestem w stanie zmienić w niej niemalże wszystko. Przeżyłam jej konfigurację i spełnia właściwie wszystkie moje wymagania jakie jej stawiam, nie zawiera zbędnych mi bajerów, daje mi to poczucie kontroli nad tym co mam na kompie. Linux ma szansę zapewnić mi to samo w przeciwieństwie do Windowsa.
15-05-2012 12:55
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 

Messages In This Thread
Linuks versus Windows - MakiMaki - 09-05-2012, 22:36
RE: Linuks versus Windows - WinterWolf - 14-05-2012, 14:27
RE: Linuks versus Windows - MakiMaki - 14-05-2012, 20:01
RE: Linuks versus Windows - Sou - 15-05-2012, 10:25
RE: Linuks versus Windows - WinterWolf - 15-05-2012 12:55
RE: Linuks versus Windows - Sou - 15-05-2012, 13:29
RE: Linuks versus Windows - MakiMaki - 15-05-2012, 13:46
RE: Linuks versus Windows - Sou - 15-05-2012, 13:59
RE: Linuks versus Windows - WinterWolf - 15-05-2012, 14:48
RE: Linuks versus Windows - appareil - 15-05-2012, 15:38
RE: Linuks versus Windows - MakiMaki - 15-05-2012, 17:52
RE: Linuks versus Windows - Sou - 16-05-2012, 06:21
RE: Linuks versus Windows - Northberg - 25-05-2012, 12:44
RE: Linuks versus Windows - MakiMaki - 25-05-2012, 14:20
RE: Linuks versus Windows - appareil - 25-05-2012, 14:28
RE: Linuks versus Windows - MakiMaki - 25-05-2012, 15:47
RE: Linuks versus Windows - appareil - 25-05-2012, 18:07

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5