Post Reply 
My Little Pony: Friendship Is Magic
Author Message
Lavos Offline
*

RE: My Little Pony: Friendship Is Magic
(20-09-2011 07:38 )kaszubiak Wrote:  Lavos, wg mnie to nie chodzi jakiś skok do przodu czy małą rewolucję. Wręcz przeciwnie. Jest to bajka, która jest tworzona w starym, dobrym stylu.

Rzymianie mówili, że kamień który się nie toczy, porasta mchem. Ten mech, nic nie wnoszący do tematu, powiela właśnie MLP. Zaś ten 'stary, dobry styl' to subiektywna gadka nostalgicznych zgredów i narzekadeł.

Quote:Co z tego, że schematy są powielone i wieje sztampą. Tu chodzi o to, że sposób przedstawienia tych schematów, jest bardzo, ale to bardzo znośny. Wręcz idealnie przyswajalny.

Jeśli ktoś lubi łykać sztampę, okej. Na takiej samej zasadzie moja babcia łyka wszystkie telenowele naszej kochanej Telewizji polskiej. Możliwości adaptacyjne biorą się z prostego faktu - nihil novi. Ta sama papka, jeśli wolisz bardziej kolokwialnie.

Quote:Wartości, które ta bajka ze sobą niesie, mimo, że są dobrze znane, dają do myślenia. Bajka nie jest nudna i spokojna. I dlatego nie zgodzę się do końca ze stwierdzeniem, że wieje sztampą.

To samo co u roofixa - podaj mi konkrety. Bo negować się wzajemnie możemy cały dzień.

Quote:Myślę, że MLP: FiM zawdzięcza swój sukces głównie świetnie wykreowanym postaciom. Każdy kucyk, jest inny, każdego lubimy za coś innego. Każdy rozwesela nas z innego powodu. No i oczywiście ang. dubbing, który jest zrealizowany wręcz po mistrzowsku. Świetnie dopasowane głosy, które dodają charakteru każdemu kucykowi i sprawia, że bajka tak szybko się nie nudzi.

Każda postać ma wbity schemat i poza niego nie wyskakuje. Jak kilka akapitów wcześniej - jeśli ktoś taki zabieg, męczony po tysiąckroć łyka - jego sprawa. Tylko niech nie udaje, że jest tutaj jakoś lepiej zrealizowany. Bo nie jest. To proste kopiuj - wklej.

Quote:No i oczywiście animacja, tak jak stwierdził Roofix cieszy oko. Po prostu jest na co popatrzeć, jest czego posłuchać i z czego się pośmiać.

Wektory cieszą..okej, to mocny subiektywizm.

Quote:A młodsi nawet się czegoś nauczą. Ba! Starsi też mogą, bo nawet w pozornie głupiej bajce można znaleźć przesłanie, które pomoże w "dorosłym życiu".

Z przyjemnością zatem wysłucham jakich to cnót ta bajka naucza.

[Image: kaos.gif]
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
20-09-2011 17:37
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 

Messages In This Thread
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Lavos - 20-09-2011 17:37
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 13-03-2012, 15:09
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 14-03-2012, 22:49
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 15-03-2012, 15:50

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5