Post Reply 
My Little Pony: Friendship Is Magic
Author Message
kaszub Offline

RE: My Little Pony: Friendship Is Magic
(20-09-2011 17:37 )LavosCore Wrote:  Rzymianie mówili, że kamień który się nie toczy, porasta mchem. Ten mech, nic nie wnoszący do tematu, powiela właśnie MLP. Zaś ten 'stary, dobry styl' to subiektywna gadka nostalgicznych zgredów i narzekadeł.

Mówisz, że wszystko musi iść do przodu. Takie koło. Czy ktoś wymyślił coś lepszego? Koło jest niezmienione od wieków, a mimo to, ciągle jest używane. Są plastikowe, metalowe, gorsze, lepsze. Tak samo można powiedzieć, że jest z tym style MLP. Po co wydziwiać, skoro dobre przesłanie można ciągle zaprezentować, tylko w nieco inny sposób?

Quote:Jeśli ktoś lubi łykać sztampę, okej. Na takiej samej zasadzie moja babcia łyka wszystkie telenowele naszej kochanej Telewizji polskiej.

Tak się składa, że mam w rodzinie grupy docelowe MLP: FiM i widzę co oglądają. Bajki, które wieją nudą i są przekombinowane. Może wieje sztampą, przyznaję, ale wg mnie wolę oglądać to, niż wynalazki typu Hannah Montana.

Quote:To samo co u roofixa - podaj mi konkrety. Bo negować się wzajemnie możemy cały dzień.(...) Z przyjemnością zatem wysłucham jakich to cnót ta bajka naucza.

Chodzi mi o to, że każdy ma swoje życie, problemy. Nawet taka bajka z morałem prostym, dziecięcym, może dać do myślenia, pomóc w rozwiązaniu problemu życia dorosłego. Nie podam Ci konkretów, bo nie muszę Ci chyba pisać o moich problemach. Prosty przykład:
Morał z bajki: zawsze ufaj przyjaciołom.
Interpretacja dziecka: będę ufać moim koleżankom! One mnie lubią
Interpretacja dorosłego: kurde, może on rzeczywiście chce mi pomóc, a ja wolę robić po swojemu. Może powinienem dać mu szansę. Jaka jest różnica? Człowiek dorosły przyrównuje morał do istniejących już własnych problemów. Dziecko takowych jeszcze nie ma.
Głupi prosty przykład. Bez większego głębszego przesłania. Nie próbuj doszukiwać się drugiego dna.

Quote:Każda postać ma wbity schemat i poza niego nie wyskakuje. Jak kilka akapitów wcześniej - jeśli ktoś taki zabieg, męczony po tysiąckroć łyka - jego sprawa. Tylko niech nie udaje, że jest tutaj jakoś lepiej zrealizowany. Bo nie jest. To proste kopiuj - wklej.

Schemat, schemat. Coś się uczepił tego schematu. Napisałem charakter. Przecież to oczywiste, że jeśli jakiś kucyk jest duszą towarzystwa (Pinkie Pie), to w kolejnym odcinku nie zacznie być jak Fluttershy. To by się kupy nie trzymało. Jeśli cechy kucyków są cały czas niezmienione, to ich wiarygodność wzrasta. Tak samo jest przecież z ludźmi w prawdziwym życiu.

Quote:Wektory cieszą..okej, to mocny subiektywizm.

Subiektywizm. Owszem! Zresztą taka też po części jest Twoja opinia. ;-)
20-09-2011 18:09
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 

Messages In This Thread
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - kaszub - 20-09-2011 18:09
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 13-03-2012, 15:09
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 14-03-2012, 22:49
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 15-03-2012, 15:50

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5