Post Reply 
My Little Pony: Friendship Is Magic
Author Message
Lavos Offline
*

RE: My Little Pony: Friendship Is Magic
(20-09-2011 18:09 )kaszubiak Wrote:  Mówisz, że wszystko musi iść do przodu.
Nope. Nic takiego nie napisałem.

Quote:Takie koło. Czy ktoś wymyślił coś lepszego? Koło jest niezmienione od wieków, a mimo to, ciągle jest używane. Są plastikowe, metalowe, gorsze, lepsze.
Niezmienne koło - metalowe, drewniane, lepsze, gorsze. Ale niezmienne. Twoja logika jest poza moim pojęciem abstrakcji, przykro mi.

Quote: Tak samo można powiedzieć, że jest z tym style MLP. Po co wydziwiać, skoro dobre przesłanie można ciągle zaprezentować, tylko w nieco inny sposób?
To nie jest inny sposób. To ta sama, zmęczona dydaktyczna gadka jak w stareńkim He-manie.

Quote:Tak się składa, że mam w rodzinie grupy docelowe MLP: FiM i widzę co oglądają. Bajki, które wieją nudą i są przekombinowane. Może wieje sztampą, przyznaję, ale wg mnie wolę oglądać to, niż wynalazki typu Hannah Montana.
Czyli bajka dla dzieci i ich wielkich problemach jest ok...ale be jest serial o problemach nieco starszych typu Hannah Montana. Hym.

Quote:Chodzi mi o to, że każdy ma swoje życie, problemy. Nawet taka bajka z morałem prostym, dziecięcym, może dać do myślenia, pomóc w rozwiązaniu problemu życia dorosłego. Nie podam Ci konkretów, bo nie muszę Ci chyba pisać o moich problemach.
To mnie nie interesuje. Chodziło mi o bajkę.

Quote:Prosty przykład:
Morał z bajki: zawsze ufaj przyjaciołom.
Interpretacja dziecka: będę ufać moim koleżankom! One mnie lubią
Interpretacja dorosłego: kurde, może on rzeczywiście chce mi pomóc, a ja wolę robić po swojemu. Może powinienem dać mu szansę.
Morał dziecięcy - naiwny. Morał dorosłego - lol, bardziej naiwny. Nie wiem czy tak sam rozumujesz, czy tak tutaj upraszczasz. W każdym razie to miał być przykład nauczanej przez bajkę cnoty? Cóż, praktycznie potwierdziłeś moją tezę - sztampa oraz naiwność.

Quote:Jaka jest różnica? Człowiek dorosły przyrównuje morał do istniejących już własnych problemów. Dziecko takowych jeszcze nie ma.
Głupi prosty przykład. Bez większego głębszego przesłania. Nie próbuj doszukiwać się drugiego dna.
Ludzie zazwyczaj naciągają ideę dla własnego widzimisię. Chociaż serio, jeśli czyjekolwiek problemy związane z pojmowaniem tego świata rozwiązuje przesłanie MLP, to szczerze mu współczuję. Dlaczego? Bo z czasem człowiek wykształca własne postrzeganie na wiele rzeczy tego świata, weryfikując to na podstawie empiryzmu etc. Jeśli serial z morałami na poziomie dziecka komuś pomaga, to psychika takiego człowieka doświadcza sporego regresu.

Quote:Schemat, schemat. Coś się uczepił tego schematu.

Bo to jedna z cech rażących w tej bajce? Czy ja piszę do siebie i dla siebie te posty?

Quote:Napisałem charakter. Przecież to oczywiste, że jeśli jakiś kucyk jest duszą towarzystwa (Pinkie Pie), to w kolejnym odcinku nie zacznie być jak Fluttershy.
Bo jak mówiłem - schemat. Kucyk w weń wbity, to kucyk przybity. Na stałe.

Quote:To by się kupy nie trzymało.
Lol. Just lol.

Quote:Jeśli cechy kucyków są cały czas niezmienione, to ich wiarygodność wzrasta.
Tak - dla małych dzieci na pewno wzrasta. I dla psów tak samo - jesteś dobry cały czas, szybciej go oswajasz. Taka psychiczna tresura, jeśli rozumiesz co mam na myśli.

Quote:Tak samo jest przecież z ludźmi w prawdziwym życiu.
Dokładnie! Każdy człowiek jest albo zły, albo dobry. Pluńmy na filozofię, własne doświadczenia! Wybacz, ale jeśli mamy kontynuować ten dialog po takim torze, to szybko wysiadam. Zwyczajne idiotyzmy piszesz.

Quote:Subiektywizm. Owszem! Zresztą taka też po części jest Twoja opinia. ;-)
Jak i twoja, tylko ja swojej nie forsuję takim dogmatyzmem wręcz.

[Image: kaos.gif]
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
(This post was last modified: 20-09-2011 22:37 by Lavos.)
20-09-2011 22:37
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 

Messages In This Thread
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Lavos - 20-09-2011 22:37
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 13-03-2012, 15:09
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 14-03-2012, 22:49
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 15-03-2012, 15:50

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5