Post Reply 
My Little Pony: Friendship Is Magic
Author Message
kaszub Offline

RE: My Little Pony: Friendship Is Magic
(20-09-2011 22:37 )LavosCore Wrote:  Niezmienne koło - metalowe, drewniane, lepsze, gorsze. Ale niezmienne. Twoja logika jest poza moim pojęciem abstrakcji, przykro mi.

Chodzi mi, że sprawdzony sposób (który kiedyś pomagał odnieść sukces) może być wg mnie wykorzystywany w MLP: FiM. Chyba dzięki temu seria ta odniosła taki sukces.

Quote:Czyli bajka dla dzieci i ich wielkich problemach jest ok...ale be jest serial o problemach nieco starszych typu Hannah Montana. Hym.

Chodzi mi o to, że MLP nie narzuca tak "stylu życia" jak Hannah Montana. Może to nie do końca dobry przykład. Ale wiesz o co mi chodzi.

Quote:Morał dziecięcy - naiwny. Morał dorosłego - lol, bardziej naiwny. Nie wiem czy tak sam rozumujesz, czy tak tutaj upraszczasz. W każdym razie to miał być przykład nauczanej przez bajkę cnoty?

Nie zrozumiałeś mnie. Nie napisałem, że człowiek powinien kierować się w życiu tylko naukami z bajek o kucykach. Chodzi mi o to, że naukę można czerpać ze wszystkiego. Nawet oglądając takie MLP: FiM

Quote:Ludzie zazwyczaj naciągają ideę dla własnego widzimisię. Chociaż serio, jeśli czyjekolwiek problemy związane z pojmowaniem tego świata rozwiązuje przesłanie MLP, to szczerze mu współczuję. Dlaczego? Bo z czasem człowiek wykształca własne postrzeganie na wiele rzeczy tego świata, weryfikując to na podstawie empiryzmu etc. Jeśli serial z morałami na poziomie dziecka komuś pomaga, to psychika takiego człowieka doświadcza sporego regresu.

Zgadzam się z Tobą, ale patrz wyżej. :-)

- schemat:
Quote:Bo to jedna z cech rażących w tej bajce? Czy ja piszę do siebie i dla siebie te posty?

Może i rzeczywiście bajka jest dość schematyczna, ale ja tego aż tak bardzo nie zauważam. Jest to bajka dla dzieci, więc musi być przewidywalna. Tobie może to przeszkadzać. Innym niekoniecznie.

Quote:Bo jak mówiłem - schemat. Kucyk w weń wbity, to kucyk przybity. Na stałe.
(...)
Lol. Just lol.

Rozwiń myśl proszę.
Spotkałeś się z ludźmi którzy nagle zmieniają swój charakter i poglądy o 180 stopni? Możliwe, że takie osoby są, ale jest to mały ułamek.

- subiektywizm
Quote:Jak i twoja, tylko ja swojej nie forsuję takim dogmatyzmem wręcz.

Nie do końca. Po części nadinterpretujesz moje zdanie.
21-09-2011 16:48
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply 

Messages In This Thread
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - kaszub - 21-09-2011 16:48
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 13-03-2012, 15:09
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 14-03-2012, 22:49
RE: My Little Pony: Friendship Is Magic - Xist - 15-03-2012, 15:50

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5