CTSG

{socialsites}
|
RE: JJayJoker otwiera sklep. Z koszulkami.
(22-06-2011 19:38 )punio7 Wrote: Czym innym jest komercja a czym innym sprzedawanie koszulek z gry, do której nie ma się żadnych praw, za 4 dychy.
Huh? Przecież wszystkie wzory zostały stworzone przez grafika który współpracuje z JJay'em. Na koszulkach nie znajdziesz loga gry ani nawet grafik zaczerpniętych bezpośrednio z gry.
Co do sedna tematu, to chyba większość z Was nie zdaje sobie sprawy, że takie sklepy powstają w głównie na życzenie widzów. Tym bardziej, że po odliczeniu kosztów koszulki, nadruku, realizacji zamówień i prowizji dla CupSell'a to z tych 40zł do JJay'a trafi może 2zł-5zł. ;] Jeśli ktoś twierdzi, że JJJ próbuje się na tym dorobić, to widocznie nigdy nie był na własnym utrzymaniu i nie ma większego pojęcia o zarobkach.
Jak dla mnie sklep jest miłym ukłonem w stronę widzów. Wzory co prawda nie są jakoś wybitnie interesujące, ale ciężko jest o dobry pomysł bądź też grafików.
I'm the root of all that's evil, yeah, but you can call me cookie.
(This post was last modified: 23-06-2011 09:08 by CTSG.)
|
|
23-06-2011 08:05 |
|
TheKonZeb

{socialsites}
|
Ja nie mam zdania na ten temat, koszulki ie kupię, aczkolwiek wzory nie są najgorsze.
|
|
23-06-2011 08:25 |
|
re4der

{socialsites}
|
Quote:punio7 napisał(a):
Czym innym jest komercja a czym innym sprzedawanie koszulek z gry, do której nie ma się żadnych praw, za 4 dychy.
Huh? Przecież wszystkie wzory zostały stworzone przez grafika który współpracuje z JJay'em. Na koszulkach nie znajdziesz loga gry ani nawet grafik zaczerpniętych bezpośrednio gry.
Co do sedna tematu, to chyba większość z Was nie zdaje sobie sprawy, że takie sklepy powstają w głównej mierze na życzenie widzów. Tym bardziej, że po odliczeniu kosztów koszulki, nadruku, realizacji zamówień i prowizji dla CupSell'a to z tych 40zł do JJay'a trafi może 2zł-5zł. ;] Jeśli ktoś twierdzi, że JJJ próbuje się na tym dorobić, to widocznie nigdy nie był na własnym utrzymaniu i nie ma większego pojęcia o zarobkach.
Jak dla mnie sklep jest miłym ukłonem w stronę widzów. Wzory co prawda nie są jakoś wybitnie interesujące, ale ciężko jest o dobry pomysł bądź też grafików.
Wreszcie jakaś obiektywna opinia
Quote:Co złego jest w byciu komercyjnym?
Komercja to robienie czegoś co nie sprawia przyjemności dla kasy. Z tego co wiem jjay kręci let's play'e bo to mu sprawia satysfakcje. Koszulki sprzedaje raczej żeby trochę dorobić. Gdyby inny zagrajmer sprzedawał koszulki pewnie nikt by się nie przyczepił...
Quote:I to że JJ mając głównie nieletnich widzów wypuszcza koszulki "Ale Jeb*o" jest mega ale to mega żenujące.
Nieletni widzowie sami nie kupią takiej koszulki, a rodzice też pewnie nie będą skorzy do wydania kilkudziesięciu zł. na takie coś... a nawet jeśli to źle świadczy to o rodzicach nie jjay'u. Poza tym tylko dlatego że ma dużo nieletnich widzów ma olewać tych starszych?
A przy okazji, to mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich :)
|
|
23-06-2011 08:54 |
|
Sworson

{socialsites}
|
Pogratulować widzów, którzy chcą nosić na sobie takie koszulki i przy tym, wychodzić na ulicę.
|
|
23-06-2011 13:28 |
|
Mide

{socialsites}
|
(23-06-2011 08:05 )CTSG Wrote: Tym bardziej, że po odliczeniu kosztów koszulki, nadruku, realizacji zamówień i prowizji dla CupSell'a to z tych 40zł do JJay'a trafi może 2zł-5zł. ;] Jeśli ktoś twierdzi, że JJJ próbuje się na tym dorobić, to widocznie nigdy nie był na własnym utrzymaniu i nie ma większego pojęcia o zarobkach.
Wybacz CTSG ale tutaj zgodzić się z Tobą nie mogę, ponieważ sam mam znajomego w pracy który kiedyś przy takich projektach robił. Najwięcej zapłacił oczywiście za samo zaprojektowanie, ale chodzi mi głownie o "matrycę" takiej koszulki która jest diabelnie droga, a koszt się zwielokrotnia od ilości odcieni na niej umieszczonych (tak dobrze widzicie 2 odcienie np: zieleni są zapłacone osobno) - no chyba że się mylę co do jakości produktu i nie zamierzał zrobić tego w ten sposób, ale wtedy jakość była by niższa jak i sama "matryca" tańsza. Do czego zmierzam, ano do tego że już sam koszt wyprodukowania koszulki jak ma się matrycę, duży nie jest i na tym już da się zarobić.
I utnę tu dalsze pytania w tej kwestii - nie nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i żadnych porad, czy szczegółowych danych wam nie udzielę. Tyle wiem bo sam się kiedyś chciałem zorientować że kupienie własnoręcznie zaprojektowanych koszulek, w ilości kilku sztuk jest nie opłacalne, ale już w większych ilościach - jak najbardziej.
Osobiście, wracając do tematu, to już wolałbym kupić coś kolekcji Jinx'a ale na pewno nie kupiłbym z MC (może jakieś D3 albo SC2).
kanał: http://www.youtube.com/user/MideStorm
|
|
23-06-2011 15:41 |
|