Oj, ten temat to stąpanie po kruchym lodzie (z regulaminowego punktu widzenia), gdyż:
Quote:§4.
4.4 Posty nie mogą zawierać treści obrażających uczuć religijnych, mniejszości narodowych i zawierać treści uważanych powszechnie za wulgarne oraz nie mogą propagować piractwa.
Spokojnie, nie zauważyłem (jeszcze), żeby ktoś tu namiętnie propagował tę formę nabycia oprogramowania.
Sam mam do powiedzenia kilka słów w tej sprawie.
Przede wszystkim irytuje mnie gadanie młodzieży w wieku gimnazjum-podstawówka, jacy to oni są uczciwi bo nie piracą, a Ci co piracą, to źli ludzie.
Dobra, a teraz wyobraź sobie mój drogi gimnazjalisto, że twoi rodzice nie kupią Ci tej gry, lub ew. nie dadzą Ci kasy na kupienie sobie "czegoś". Dostaniesz 20zł na miesiąc i masz z tym sobie radzić. Co zrobisz? Będziesz czekał 6 miesięcy aż nazbierasz na upatrzoną grę?
Ja w wieku gimnazjalnym dostawałem właśnie takie kieszonkowe (tak, wiem, kogo to obchodzi) i jakoś radzić sobie musiałem. Rodzice kupili mi komputer i nie mieli zamiaru wydawać kasy jeszcze na gry. Więc jeździło się na Stadion X-lecia i szukało się jakiegoś murzyna, który szeptał sam do siebie wieczną mantrę "gry, dvd filmy, playstation, papierosy kolega!"
- Ma pan RollerCoaster Tycoon?
- Kolega, kolega, jest. 20zł.
- Nie mam tyle, zapłacę 10zł.
- 15zł.
Deal.
Później była neostrada 512, dzięki której te 20zł mogłem zaoszczędzić na... oryginalne gry z Ekstra Klasyki.
Teraz, gdy już sam mam pracę i zarabiam pieniążki, gry kupuję oryginalne (chodź czasem zdarza się spiracić jakąś grę, której nie jestem pewien = nie ma dema) głównie w dystrybucji cyfrowej. Zaczęło się od AppStore, a skończyło na Steamie (wiem dziwna kolejność, ale tak było).
Wracając do rodzicowego sponsoringu, to zawsze można zacytować BrzydkiegoBuraka, czyli: nie stać cię - nie kradnij. Czy jakoś tak.
Ale na miłość boską, dzieciak komputera nie chce do nauki (co bardzo często btw podkreśla), tylko właśnie do gier. A jak nie dostanie tej gry od rodziców, to po prostu ją ściągnie/pożyczy od kolegi i przegra.
PS.
Buy Fraps 37gp
Sell Mace 40gp