Ech, to może wreszcie przejdziemy do tematu, mianowicie robienia LP z Duke'a. Sześć stron temu (być może podczas pisania dojdzie więcej...) wypowiedziałem swoją opinię na temat nagrywania na ślepo i dotychczas nikt nie zechciał zejść bardziej na temat i skonfrontować własne zdanie z moim (ed.: już niektórzy zeszli, ale nadal brak opinii).
Skoro tamte posty to już prehistoria, to zacytuję (ale bez quote) tamtą wypowiedź:
(13-06-2011 17:32 )Gik Wrote: "Kiedy robić zagrajmy, za wcześnie - źle, za późno - źle". Odczekać przynajmniej ten symboliczny tydzień.
W jakim celu? Mam ochotę na grę - to jest najlepszy moment na zagrajmy na ślepo, gdyż wtedy najentuzjastyczniej się do niej podchodzi. Nadal uważam, że złe mogą być jedynie motywy i/lub sposób, a nie czas nagrywania.
(13-06-2011 17:32 )Gik Wrote: A jeżeli już jest wykonane jakieś porządne zagrajmy z danej gry, to - szok - nie nagrywać w ogóle :0.
Nikt nigdy nie zrobił LP z MOIM komentarzem. Jednym się spodoba, innym nie - tak samo jak owe "porządne zagrajmy". Jeśli oba będą stać na dobrym poziomie, to ludzie wybiorą sobie po prostu najbardziej im pasujące pod względem prowadzącego. Monopol = brak alternatyw = kiepsko dla oglądających. Fakt, że czasem ciężko się przebić w wynikach wyszukiwania do czegoś dobrego - ale tutaj powinno się krytykować sposób tworzenia Zagrajmy, a nie sam fakt, że się je tworzy.
Dodatek ---
Bardzo mnie interesuje cel owego odczekania tydzień. Jedyny jaki widzę - by nie zostać zaklasyfikowany jako ścigający się. Rzecz w tym, że aby być ścigającym się, musisz się ścigać - chcieć być pierwszy wśród innych chętnych. Inna sprawa, jeśli masz to gdzieś, chcesz po prostu dostać grę, na która masz ochotę i po przetestowaniu wszystkiego, co przetestować trzeba - nagrać LP na ślepo. Zauważcie logiczną implikację:
Code:
ścigasz się -> nagrywasz wcześnie LP
która
nie zachodzi w drugą stronę:
Code:
nagrywasz wcześnie LP -\-> ścigasz się
Po prostu zrobienie z tego równoważności jest grubą generalizacją. Oczywiście założę się, że wielu ma dokładnie taki motyw, ale wypadałoby pamiętać - nie wszyscy.
Back to the off ---
Quote:Ja nawet nieznanym mi osobom daje pewien kredyt szacunku i jeśli chcę skrytykować ich poczynania, to robię to w jak najsubtelniejszy sposób. Nie wiem, może to kwestia wychowania.
To
jest kwestia wychowania i dojrzałości psychicznej.
Ja sam zraziłem się do krytykowania LP - nawet w subtelny sposób jest źle odbierana przez niewłaściwe osoby (
osoby zainteresowane wiedzą, o co chodzi). Dlatego teraz udzielam rozbudowanej krytyki kanału tylko tym, którzy wyraźnie zaznaczą, że chcą takową otrzymać.