RE: Linuks versus Windows
A zgadnij jakie systemy goszczą w TV, jakie goszczą w Androidach? No właśnie, Linuksy. Sou, widzę, że oceniasz Linuksa za pomocą stereotypów. Może i kilka/kilkanaście lat temu był to system nieporęczny, przeznaczony na serwery. Jednakże pingwinki poczyniły kolosalne kroki do przodu. Nie wiem czy wiesz, ale Aero, i te wszystkie "bajery" w łindoł$ie są wzorowane na KDE z Linuksa. Ilość dystrybucji nie ma na celu odstraszać, lecz wręcz przeciwnie. Mamy pole do wyboru. Czy zainstalujesz sobie Ubuntu, Mint'a, Mageia, OpenSUSE, czy inne Fedory, czy może Slackware, Debian lub ekstremalnie Gentoo (dziś go zamierzam zainstallować). Nie wiem czy wiesz, ale format plików stosowany w Windowsie (ntfs) jest strasznie przestarzały i wymaga defragmentacji. W Linuksie wszystko rozwija inna firma, przez co duże idą duże nakłady na każdą pojedynczą aplikację, przez co wszystko robione jest na glanc. Jeżeli chodzi o Steam'a na Linuksa, to na pewno Left 4 Dead 2 będzie i chyba Portal 2 na początku. Sou, na co Ci Linuks? Na to, żeby polepszyć twój komfort pracy. Mówisz, że Windows Ci pasuje, ale pamiętaj, że jeżeli ktoś ciągle je produkty gorsze jakościowo, to nie będzie narzekał. Ach... ostatni krok, którego pewnie się boisz/nie chcesz/nie rozumiesz jest konsola, jak mniemam. Otóż konsola nie jest straszna i trzeba się nauczyć ją obsługiwać. Mnie to zajęło jakieś 2 dni?
@WinterWolf Przepraszam bardzo, nie jestem przyzwyczajony do spotykania płci pięknej na forach, w dodatku odpowiadającej w tematach takich jak ten ;)
Reasumując, używam Linuksa od 2 lat. Jestem z tego wyboru bardzo zadowolony i polecam go innym ; )
|