MrSetoKami

{socialsites}
|
Zewnętrzny dysk twardy i myszka
Właśnie tak myślę o kupnie zewnętrznego dysku twardego i nowej myszki.
Co do dysku to chcę zewnętrzny (myślę, że 1 TB) ale czy wiecie jakie były by dobre do bezpośredniego nagrywania tam plików Frapsa? Tutaj chyba chodzi o szybkość nie? Mam na oku już od dawna taki:
http://allegro.pl/1tb-wd-elements-deskto...25025.html
Wiem, że WD maja dobre dyski ale chyba w takim przypadku jeżeli chodzi o prędkość to USB 2.0 odpada nie?
Myszkę nie wiem jaką kupić ale chciałem jakąś taką w miarę czułą dla graczy w przystępnej cenie. No i preferuję przewodową oczywiście. Wnerwiają mnie strasznie skoki obrazu spowodowane przez myszkę czasami a teraz częściej jak sobie w Quake Live pogrywam :/
Macie jakieś propozycje? :)
|
|
28-06-2011 17:22 |
|
MrSetoKami

{socialsites}
|
|
28-06-2011 18:25 |
|
Kern3l

{socialsites}
|
RE: Zewnętrzny dysk twardy i myszka
Lol ;>
Palmgrip
Fingertip
Clawgrip
<object type="text/html" data="http://bit.ly/ofoRM0" width="100%" height="125px"></object>
(This post was last modified: 28-06-2011 18:33 by Kern3l.)
|
|
28-06-2011 18:28 |
|
Kern3l

{socialsites}
|
(28-06-2011 18:25 )MrSetoKami Wrote: tylko trzymam ją palcami, a dłoń mam opartą na podkładce czy tam biurku.
![[Image: beznazwy3ez.jpg]](http://img6.imageshack.us/img6/3969/beznazwy3ez.jpg)
(28-06-2011 18:34 )MrSetoKami Wrote: W takim razie clawgrip :P
Wyraziłem się niejasno:
(28-06-2011 17:41 )Kern3l Wrote: 2. Jak trzymasz myszkę? Całą dłonią (palmgrip), samymi opuszkami palców (fingertip), czy kładziesz środek dłoni na myszy, a palce tworzą coś na kształt szponów (clawgrip)?
Ja widzę, że używasz fingertipa - jedyne co dotyka myszy, to opuszki palców.
Do fingertipa jest rewelacyjna Salmosa od Razera. Są na rynku 2 wersje - europejska (zwykła) i koreańska (trochę mniejsza i lżejsza). Ja mam koreańską i jak gram w QuakeLive, to mam +3 do celności ;>
Mam także bardzo dobrego Roccata Pyra, ale... co jakiś (dłuższy) czas potrafi sensor "zaszaleć".
Co do dysku - zewnętrzny raczej na archiwum poleciłbym. Inaczej musisz wiedzieć (np. z jakichś testów), czy usb nie będzie wąskim gardłem. Podaj rozdzielczość, w jakiej nagrywasz gry. We Frapsie.
Aha, Razer Salmosa ma tę wadę, że ma tylko 3 klawisze (trzeci w rolce). Dlatego używam jedynie do niektórych gier. Do wszystkiego innego używam najbardziej komfortowej myszy, jaką kiedykolwiek macałem (a macałem bardzo wiele - wszystkie ważniejsze modele myszy dla graczy), mianowicie Qpad 5k. Tam kładziesz całą dłoń na myszy i idealnie się wpasowuje (przynajmniej przeciętnej wielkości dłonie =~8cm szerokości, męskie ;>)
(28-06-2011 18:47 )MrSetoKami Wrote: Nie jestem takim burżujem żeby kupować dysk tylko do tego :)
Pff :P
<object type="text/html" data="http://bit.ly/ofoRM0" width="100%" height="125px"></object>
(This post was last modified: 28-06-2011 19:09 by Kern3l.)
|
|
28-06-2011 18:47 |
|
CTSG

{socialsites}
|
Ja stosuję chwyt fintertip'owy (gdyby nie powyższe obrazki pewnie nie zdawałbym sobie z tego sprawy ;]) i używam myszy Saitek CYBORG R.A.T. 3. Myszka może wygląda nieco kosmicznie, a świetnie leży pod dłonią a dołączone oprogramowanie pozwala na konfigurację wszystkich jej parametrów. Do tego 3 klawisze do zaprogramowania i 4 tryby rozdzielczości. Dodam jeszcze, że seria tych myszy jest dosyć rozbudowana, przy czym najlepszy (czyt. najbardziej wybajerzony) model jest oznaczony jako "R.A.T. 9".
PS. Nie gram ligowo w FPSy ani nic w tym stylu, więc moja rekomendacja tyczy się jedynie wygody użytkowania tej myszy.
A co do dysku, to raczej sugeruję Ci nie używać dysku USB do bezpośredniego zapisu materiałów z Fraps'a. Weź pod uwagę, że standardy zmieniają się bardzo szybko i nawet jeśli teraz taki dysk w USB 2.0 uciągnie klasyczne 720p, to już za kilka miesięcy możesz zachcieć nagrywać w 1080p lub więcej, a wtedy mogą pojawić się problemy.
I'm the root of all that's evil, yeah, but you can call me cookie.
(This post was last modified: 28-06-2011 19:18 by CTSG.)
|
|
28-06-2011 19:14 |
|