Post Reply 
S.978
Author Message
Lavos Offline
*

S.978
Już od jakiegoś czasu przedmiotem debat na wielu forach, amerykański podatek S.978, będący we wczesnych fazach projektu może zagrozić filmikom z gier w tym popularnym seriom Let's play.
Całość ma za zadanie chronić notorycznie łamane prawa autorskie muzyki, filmów oraz gier. Jak większości internautów wiadomo, te dwa pierwsze nieregularnie wyciekają na serwisy wideo tj. YouTube czy Megavideo, przez co producenci tracą moneyz. Co oczywiście się im nie podoba. O ile można zrozumieć (z drugiej strony tak nielegalnie publikowane materiały są bardzo rzadko w dobrej jakości, przez co na pewno spory procent odbiorców odpada) chęć ochrony przemysłu muzycznego oraz filmowego, to w przypadku gier nietrudno odnieść wrażenie, że ktoś nie zdaje sobie sprawy czym jest gra komputerowa - użycie produktu, który należy do tej gałęzi przemysłu nie sprowadza się jedynie do dźwięku czy obrazu, całość jest indywidualnym wrażeniem, czego gameplay bądź Let's Play nie dostarczają. Wg ustawy jednak, to jedno i to samo, przez co Let's play, gameplay czy recenzja jakiejkolwiek gry komputerowej będzie nielegalna bez osobistego pozwolenia ze strony twórcy gry bądź jej producenta, co wydaje się czymś niemożliwym kiedy dochodzimy do firm o takiej wielkości jak Blizzard, Valve czy BioWare.
O tym chybionym w pewnej części projekcie można poczytać tutaj:
http://www.govtrack.us/congress/billtext...l=s112-978

Chociaż nikt tu na alarm nie bije (jeszcze), to czy uważacie, że to może być koniec YT lub całego zajęcia Let's play?

[Image: kaos.gif]
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
06-07-2011 13:33
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Valion Offline
*

RE: S.978
Ekhm, ekhm, ekhm, to tylko w USA, tak?
06-07-2011 13:54
RomanPL79 Offline
*

Moim zdaniem - czysty debilizm (mało zarabiamy co zrobić!? Zabrońmy robić filmy z gier, które nie naruszają praw autorskich!!! Bo one są temu winne!!!) ale mam nadzieje, że z USA to nie wylezie (jeżeli to tylko w USA)
(This post was last modified: 06-07-2011 14:08 by RomanPL79.)
06-07-2011 14:07
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
kaszub Offline

Jeśli to coś wejdzie w życie, to YT może sporo stracić. Dlatego na chwilę obecną wątpię, że w najbliższym czasie ten poroniony pomysł wejdzie w życie.

A co do pozwolenia od takich firm jak Blizzart, Valve etc, to myślę, że to nie jest tak duży problem. Jeśli ktoś robi rzeczywiście świetne recenzje lub inne "growe" produkcje, to taki youtubowiec spokojnie się dogada z gigantami. W końcu byłaby to dla nich darmowa reklama. A dodatkowym plusem będzie to, że trudniej będzie się natknąć na tragiczne materiały.
06-07-2011 14:07
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Verlaiden Offline
*

Je tego nie rozumiem...
Po pierwsze: Robimy grze reklamę.
Po drugie: Zachęcamy do tej gry.
Po trzecie: Tworzymy recenzje
I myślą że im coś to pomoże? Chyba nie...
06-07-2011 14:50
Etren Offline
*

Ech, co to za czasy? Nawet za przyjemność przyjdzie nam podwójnie płacić...
06-07-2011 14:56
Roofix Offline
*

Robisz grze reklamę, a jeszcze karzą Ci za to płacić. Od dłuższego czasu coraz bardziej mierzwią mnie prawa autorskie - są coraz bardziej absurdalnie przestrzegane i zgłaszane. Rozumiem problem partnerstwa, gdy te uzyskuje Let's Player, lub recenzent, jednak coraz częściej te prawo autorskie (wolność autora) stają się naruszeniem wolności innych osób, przez co dochodzi do kuriozalnych wydarzeń (niemożność np zagrania coveru na koncercie). Znając praktykę, w ten sposób (przez absurdalność praw autorskich) ich właściciele odbierają sobie prawo do zysku. Idą z jednej skrajności w drugą.
06-07-2011 15:37
MrZupapl Offline
*

Jak by chcieli się rzucać na LP i gameplaye, to już by to zrobili:
http://en.wikipedia.org/wiki/NET_Act
LP i GP podchodzą pod fair use tak czy siak.
Bill S.978 atakuje strony oferujące całe filmy, seriale, muzykę, które na tym zarabiają i jednocześnie nie mają umów/konszaktów jakie YT posiada z producentami gier.
06-07-2011 20:32
Kern3l Offline
*

Co do Blizzarda, to już wcześniej pod podobnym tematem pisałem, że oni wyrażają oficjalną zgodę na użycie ich gier do produkcji niekomercyjnego contentu.

Poza tym uważam, że Zupa trafił w sedno, jednakże ciekawe jak będzie owe prawo wyglądało w krajach, które swoje ustawy będą wzorowały na USA (a w szczególności dotyczy to całej UE). Ciekawe także, jak to będzie na YT wyglądało - którego prawa oni się słuchają - może po prostu takie filmy nie będą w USA dostępne?

(06-07-2011 14:07 )kaszubiak Wrote:  A co do pozwolenia od takich firm jak Blizzart, Valve etc, to myślę, że to nie jest tak duży problem. Jeśli ktoś robi rzeczywiście świetne recenzje lub inne "growe" produkcje, to taki youtubowiec spokojnie się dogada z gigantami.

Może jak przepis wejdzie w życie, to coś się ruszy. Obecnie wszelkie prośby tego typu są ignorowane bądź interpretowane jakbyśmy chcieli komercyjnie wykorzystać dane dzieło (mimo bardzo widocznych słów "noncommercial use" w zarówno tytule, jak i treści maila).

<object type="text/html" data="http://bit.ly/ofoRM0" width="100%" height="125px"></object>
06-07-2011 21:06
Lavos Offline
*

(06-07-2011 13:54 )Valion Wrote:  Ekhm, ekhm, ekhm, to tylko w USA, tak?

A YT jest tylko amerykańską firmą?

I jakoś nie jestem takim optymistą jeśli chodzi o zdobywanie tych pozwoleń. Z drugiej strony jak dotąd, tym firmom mało przeszkadzały takie filmiki. Kto wie.

[Image: kaos.gif]
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
07-07-2011 16:15
Post Reply 

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5