barbados

{socialsites}
|
wątpliwości związane z prawami autorskimi i inne...
Witam!
Mam zamiar prowadzić konto na YT na którym bd przede wszystkim umieszczał LP z gier. Żeby rozwiać pewne wątpliwości mam parę pytań:
1. Oglądając przez pare lat zagrajmerów widziałem jak nieraz sa zmuszeni przeprowadzać sie na inne konta czy jak mieli problemy przez blokady nałożone przez YT. Patrząc na kwalifikacje do partnerstwa znalazłem: "Dane konto NIE spełnia wymogów (..) jeśli przesłano na nie filmy, w których wykorzystano (..): zapisy przedstawiające gry wideo lub oprogramowanie" Czy w jakikolwiek sposób jest to jednak praktykowane? Ktokolwiek miał problem z dostaniem partnerstwa z tych powodów? Widze że LP maja narazie się świetnie mimo ze przez jakiś czas huczano o bill s.978. ( nie orientuje się w temacie ale chyba jeszcze nie podjęto decyzji o przyjęciu tego prawa ) Na forum znalazłem na razie ten temat: / S.978
2. Czy ma jakikolwiek wpływ na decyzje o partnerstwie YT fakt że na kanale tym WCZEŚNIEJ do jednego z filmu zgłoszono roszczenia o prawa autorskie ( ścieżka dźwiękowa ) ale niedługo potem usunąłem muzykę i roszczenia cofnięto?
3. Pytanie może nie za bardzo na to forum jeśli komuś przeszkadza to proszę o zignorownie go. Mianowicie jakbym chciał zrobić filmiki w którym wykorzystałbym dużą ilość oryginalnych urywków piosenek nie przekraczających maks. 6 skeund ale sam materiał stanowiłby samoistną całość to by to na YT przeszło? Coś jak sampling u Dj :happy:
Na razie trochę zarabiony jestem dlatego byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek info. Z góry przepraszam jeżeli post łamie regulamin, było już na forum czy jest zły pod względem merytorycznym. Jeżeli komuś coś przeszkadza to proszę o usunięcie wątku a ja go założe jeszcze raz dostosowując go do zaleceń
(This post was last modified: 28-09-2011 21:43 by barbados.)
|
|
28-09-2011 20:08 |
|
Lavos

{socialsites}
|
RE: wątpliwości związane z prawami autorskimi i inne...
Oczywiście, zawsze chodzi o partnerstwo, które, by było zabawnie koliduje z Fair Use.
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
|
|
29-09-2011 11:50 |
|
appareil

{socialsites}
|
Quote:Czy ma jakikolwiek wpływ na decyzje o partnerstwie YT fakt że na kanale tym WCZEŚNIEJ do jednego z filmu zgłoszono roszczenia o prawa autorskie ( ścieżka dźwiękowa ) ale niedługo potem usunąłem muzykę i roszczenia cofnięto?
Nie, nie ma wpływu - co innego, gdyby film ci usunięto z powodu naruszenia praw autorskich i byłoby to usunięcie słuszne (aka nie wysłano/negatywnie rozpatrzono kontrzgłoszenie). Wtedy o partnerstwie można raczej tylko marzyć, przynajmniej na tym jednym koncie (brakuje mi jakiejś możliwości zgłaszania osób zmieniających konto z naruszeniem tylko dla partnera, bo to jawne oszustwo). Choć ostatnio Bunch dostał partnerstwo, a naruszenie praw autorskich ma.
Quote:ytanie może nie za bardzo na to forum jeśli komuś przeszkadza to proszę o zignorownie go. Mianowicie jakbym chciał zrobić filmiki w którym wykorzystałbym dużą ilość oryginalnych urywków piosenek nie przekraczających maks. 6 skeund ale sam materiał stanowiłby samoistną całość to by to na YT przeszło? Coś jak sampling u Dj
Nie. Wszelkie n-sekundowe urywki podlegają ochronie praw autorskich. To popularna miejska legenda, podobnie jak 24 godziny na trzymanie nielegalnie skopiowanego pliku na dysku.
Quote:1. Oglądając przez pare lat zagrajmerów widziałem jak nieraz sa zmuszeni przeprowadzać sie na inne konta czy jak mieli problemy [...]
Teoretycznie, mało kto powinien dostawać partnera wg zasad YouTube (bo kwalifikują się do niego prawie wyłącznie oryginalni artyści), ale samo YouTube do tych zasad się nie stosuje. Nie, filmy z gatunku zagrajmy w nie podchodzą pod dozwolony użytek, tak więc mogą być problemy jeśli jakaś firma kiedyś będzie chciała zaległe tantiemy od takiego JJayJokera za np. Patapony. Nie warto pakować się w partnerstwo w dziedzinie gier, jeśli nie zamierzasz zajmować się grami na poważnie (nie, zagrajmy w ciężko uznać za poważne zajmowanie się grami). Możesz narobić sobie więcej problemów niż pożytku (łamiąc prawa autorskie i pokrewne na koncie partnerskim nie odpowiadasz za nieautoryzowane użycie, ale za czerpanie korzyści majątkowych z nieautoryzowanego użycia), ale w zamian będziesz mieć ładny bannerek.
|
|
29-09-2011 11:54 |
|
Mandero

{socialsites}
|
Liczą się jedynie wyświetlenia oraz widzowie tak naprawdę.
apparatus też usunął ci sygnaturę
|
|
29-09-2011 17:56 |
|
barbados

{socialsites}
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, są dla mnie pomocne
Co do Quote:Oczywiście, zawsze chodzi o partnerstwo
no cóż, można powiedzieć żę każdy sądzi po samym sobie. Gram już trochę, napisze tylko że pamiętam jeszcze jak w pracowni informatycznej zasuwałem na monochromatycznym CRT w Blooda. Z samym pomysłem założenia konta na YT i robienia jak inni LP (wtedy mało polskich było) nosiłem się już od dawna a kiedyś nawet nie słyszałem o czymś takim jak p. partnerski. Myślałem wtedy o kanale jako przygodzie i ewentualnej możliwości poznania ludzi którzy dzielą moją pasje zwłaszcza maja podobne gusta co do gier.
Jeśli chodzi o partnera rozumiem że YT stosuje taka taktyke żeby w razie czego mieć czyste ręce ale to przecież nic nowego...
Quote:iczą się jedynie wyświetlenia oraz widzowie tak naprawdę.
Spokojnie, to akurat zauważyłem :) od kiedy yt przejęło google strasznie agresywną mają polityke. Dzięki że odpisałeś
(This post was last modified: 30-09-2011 11:00 by barbados.)
|
|
29-09-2011 19:34 |
|
Lavos

{socialsites}
|
Lulz. To ty chcesz mieć partnera, nie ja. Sądzę po treści tematu.
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
|
|
30-09-2011 09:26 |
|
barbados

{socialsites}
|
Quote:To ty chcesz mieć partnera, nie ja
Człowieku, ale ja narazie NIE MAM nawet konta i nie wiem czy założe. Przejrzałem forum i widze pełno tematów dotykających w jakiś sposób kwestii partnerstwa czy praw autorskich - Adsense, agora, roszczenia... Pierwszy mój post, nic o mnie nie wiesz a piszesz odrazu jakby mi chodziło tylko o kase... :s Powtórze kiedyś nie słyszałem nawet o p. partnerskim ale skoro jest to chciałbym już się wypytać i skorzystać z dobrej woli i doświadczenia innych aby cokolwiek dowiedzieć się na wszelki wypadek Quote:Oglądając przez pare lat zagrajmerów widziałem jak nieraz sa zmuszeni przeprowadzać sie na inne konta
i uniknąć problemów w przyszłości. Co nie znaczy że wgl myśle że dostane kiedyś takie partnerstwo... Fajnie by było ale nie jestem marzycielem.
Nie chce się kłócić bo takie posty nic nie wnoszą konstruktywnego po 2 nie znam cie a po 2,5 lubie twoje gameplaye
(This post was last modified: 30-09-2011 16:11 by barbados.)
|
|
30-09-2011 10:57 |
|
procjon

{socialsites}
|
Zgodnie z regulaminem nie powinniśmy umieszczać scen z gier, ale YT nie robi z tego powodu problemu nawet przy przyznawaniu partnerstwa. Na pewno właściciele praw do danej gry mogliby w dowolnym momencie nakazać usunięcie danego filmu, ale przecież takie nagranie, to zawsze jakaś forma reklamy i nie mają powodu, aby to zgłaszać.
Bardziej zastanawia mnie, co by było, gdyby jakiś producent gry jednak zgłosił łamanie praw. Czy partner, któremu musieliby usunąć pewne filmy, straciłby automatycznie partnerstwo?
|
|
06-10-2011 20:21 |
|
Roofix

{socialsites}
|
Ciekawi mnie, jak cała ustawa wpłynie na tzw. "scenę" zagrajmerską.
|
|
28-01-2012 00:17 |
|