Post Reply 
GSC Game World zamknięte - Co z nowym S.T.A.L.K.E.R.'em?
Author Message
vlodek2532 Offline

GSC Game World zamknięte - Co z nowym S.T.A.L.K.E.R.'em?
Ukraiński portal informacyjny UkraNews podał do wiadomości, że jeden z największych producentów gier w Europie Wschodniej, firma GSC Game World zostanie zamknięta. Podobno dziś rano Siergiej Grigorowicz, założyciel i dyrektor wykonawczy, zwołał zebranie pracowników na którym ogłosił tę decyzję. W obecnej chwili pracuje tam od 40 do 50 osób, którym już obiecano, że należne wynagrodzenie zostanie uregulowane przed lutym 2012 roku.

Powodem, który miał wpłynąć na tę decyzję są problemy osobiste, jednak nie wiadomo o co dokładnie chodzi. Anonimowy informator UkraNews powiedział, że Grigorowicz nie był zadowolony z postępów prac nad grą S.T.A.L.K.E.R. 2 i zdecydował się anulować projekt. Doniesienia te są jeszcze świeże, dlatego należy je traktować raczej w kategorii pogłosek. W internecie coraz bardziej mnożą się sprzeczne informacje na ten temat - szef studia zamieścił bowiem na Twitterze uspokajający wpis o treści „Nic się nie stało. Pracujemy dalej”, jednak wiadomość szybko została usunięta. W tym samym czasie do sieci wyciekło 30 concept artów przedstawiających projekty lokacji oraz postaci. Są one dziełem rysowników, zatem nie przedstawiają właściwej gry. Możemy natomiast na ich podstawie wywnioskować, jak miał wyglądać S.T.A.L.K.E.R. 2. Póki co jednak pozostaje tylko czekać na rozwój wydarzeń.

GSC Game World z siedzibą w Kijowie zostało założone w 1995 roku. Firma ma na swoim koncie takie tytuły, jak American Conquest, Alexander czy serię Kozacy, jednak prawdziwą sławę zdobyła w 2007 roku dzięki udanemu FPS-owi S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla. Gra odniosła tak duży sukces, że doczekała się dwóch kontynuacji, a w przyszłym roku miała zadebiutować kolejna, jednak wobec powyższych doniesień przyszłość projektu staje pod znakiem zapytania.

Przepraszam bardzo za kopiuj-wklej ale nie chcę mi się tego streszczać. Więc co się stanie z tak bardzo oczekiwanym stalkerem 2? A może to faktycznie tylko plotki? Miejmy nadzieje.

W internecie słychać także plotki o fuzji z innym ukraińskim studiem - 4A Games odpowiedzialnym za taki hit jak Metro 2033 lub Action Forms, których największym dziełem był Cryostasis a pomniejszymi Chasm i Vivisector. Co jest prawdą a co plotką? Co z przyszłością STALKER'a i zapowiedzianego nie tak dawno Heroes of Annihilated Empires 2?
(This post was last modified: 09-12-2011 20:36 by vlodek2532.)
09-12-2011 20:32
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
ADominacja Offline
*

RE: GSC Game World zamknięte - Co z nowym S.T.A.L.K.E.R.'em?
Dla mnie to ogromna niespodzianka. Może przegapiałem ostatnimi razy pewne kluczowe informacje.
Dla GSC ode mnie idzie uroczysta salwa z dziesięciu dział wielolufowych.
09-12-2011 21:25
Find all posts by this user Quote this message in a reply
vlodek2532 Offline

[UPDATE]: Niestety, coraz więcej wskazuje na prawdziwość tych informacji. Sergey Galenkin z ukraińskiego oddziału 1C potwierdził na łamach swojego bloga, że studio GSC Game World zostanie zamknięte, a z kilkudziesięcioosobowego zespołu zostało już tylko kilku pracowników. Jako możliwe powody takiego stanu rzeczy Galenkin wymienia małe szanse na zysk ze sprzedaży gry przeznaczonej wyłącznie dla komputerów stacjonarnych. Wspomina też o braku środków na edycje konsolowe, w które nikt nie chce zainwestować.

Zakłada jednak, że produkcją S.T.A.L.K.E.R.A. 2 mogłoby zająć się inne studio, lecz na Ukrainie nie widzi żadnego, które byłoby zdolne wziąć projekt na swoje barki, poza 4A Games, a te obecnie jest zajęte tworzeniem Metro: Last Light. Na koniec Galenkin dodał, że „zatrudnianie Polaków lub Bułgarów nie przyniesie nic dobrego”, jednak nie wyjaśnił o co chodzi.

Niestety wygląda na to, że doniesienia ukraińskiego portalu okazały się prawdziwe. Cytowany wyżej wpis Grigorovicha został bowiem usunięty. W zamian pojawiła się informacja od Dmitria Bourkovskiego, dyrektora studia.

Koniec PR-u. GSC zostało zamknięte.

No i wszystko się potwierdziło. Szkoda
(This post was last modified: 10-12-2011 12:31 by vlodek2532.)
10-12-2011 12:26
Visit this user's website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Lavos Offline
*

A teraz, moi mili, zabawmy się w loterię - które studio weźmie sobie STALKERA i wydyma tytuł w formie okrojonej, konsolowej strzelanki? Moim faworytem są chłopaki od Metro, mają już w tym nieliche doświadczenie.
10-12-2011 12:50
Wan1Mas Offline

^hejter

S.T.A.L.K.E.R'a dostanie ta firma, która więcej da, stawiam na jakąś Ruską, ponieważ polakom nie sprzedadzą.
Może Bethesda? /trollface.
(This post was last modified: 10-12-2011 13:00 by Wan1Mas.)
10-12-2011 12:59
vlodek2532 Offline

Stawiam na Action Forms - część pracowników GSC jeszcze przed zamknięciem studia zmieniła miejsce pracy na właśnie tą firmę. Po takim szumie medialnym może powtórzyć się historia z Fall of Setarrif. Pojawi się deweloper (przypuszczam właśnie AF) i sponsor, który przecież nie może dopuścić do upadku takiej gry i sypnie nie małą kasą - jak to wyjdzie zobaczymy.

Innym typem jest jeszcze któraś ze stajni 1Company - z nie wiadomych przyczyn ktoś pytał ich o zdanie w tej sprawie.

A może by tak CD Projekt Red - nie od dziś wiadomo, ze część zespołu nie bierze udziału przy przenoszeni Wieśka na konsole więc kapitał ludzki, który by się tym zajął jest.

Ludzie od Metro? Raczej nie, studio jest zajęte drugą częścią o podtytule Last Night i nie takie rzeczy im w głowie, choć sądzę, ze to byłby najlepszy wybór.
(This post was last modified: 10-12-2011 13:18 by vlodek2532.)
10-12-2011 13:14
Matiz Offline
*

(10-12-2011 12:50 )LavosCore Wrote:  A teraz, moi mili, zabawmy się w loterię - które studio weźmie sobie STALKERA i wydyma tytuł w formie okrojonej, konsolowej strzelanki?

Jeszcze się pyta. Przecież to chyba oczywiste.
[spoiler][Image: kotick.jpg][/spoiler]
10-12-2011 13:50
Lavos Offline
*

Fuctivision, oh yeah. Wiesz, nie zdziwiłbym się.
Swoją droga, WIELKA szkoda, STALKER był grą o potężnej dawce klimatu. Gdyby F3 czy New Vegas miały chociaż 20% nastroju Zony. Taak..
10-12-2011 17:12
RomanPL79 Offline
*

Eh... Szkoda. Mam nadzieje, iż nie zamykają GSC, a informacja, że chodzi o przeniesienie studia (informacje tą znalazłem na stalker.pl) jest prawdziwa.

A jeżeli GSC zostanie faktycznie zamknięte to mam nadzieje, że S.T.A.L.K.E.R. będzie dalej tworzony przez studio, które nie zniszczy tej serii, tym bardziej, że strasznie się na nowego S.T.A.L.K.E.R.a napaliłem.
(This post was last modified: 10-12-2011 17:24 by RomanPL79.)
10-12-2011 17:22
Post Reply 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Batman Game Of The Year KubikowPlay 1 649 01-02-2013 11:55
Last Post: gremlin
  W.o.T. - World of Tanks JimPanse 6 2.494 18-03-2012 10:23
Last Post: Chomik

Forum Jump:

User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)
Strona główna | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication | Forum GTAV.net.pl - Grand Theft Auto 5