MrZupapl
{socialsites}
|
Komentarz - 'Ja Ci pokażę, co zrobiłbym inaczej i oczywiście lepiej!'
Tak obserwuję komentarze, które ja otrzymuję i komentarze, które otrzymują inni Zagrajmerzy. Wydaje mi się, że warto poruszyć pewne, dość powszechne zjawisko. Wytykania 'błędów' w sposobie grania. Jaki cel ma osoba, która będzie mówiła np.
'to mogłeś zrobić w ten sposób...' albo 'tak się nie robi, bo można robić lepiej. Ja robię...'
I jeszcze taki znawca jest na tyle 'szlachetny', że poda Ci co do sekundy miejsce w Twoim filmie gdzie coś 'spartaczyłeś'.
Wg. mnie celem takich komentarzy jest utwierdzenie siebie w przekonaniu, że jest się 'lepszym' - oczywiście cudzym kosztem. Uważam, że jeżeli coś zrobiłeś inaczej w grze niż podają najlepsze poradniki, ale udało Ci się przejść / wykonać jakąś misje, to też zrobiłeś to dobrze.
A jakie jest wasze zdanie? Odbieracie to krytycznie czy raczej jako porady?
(This post was last modified: 16-02-2011 15:17 by MrZupapl.)
|
|
16-02-2011 15:16 |
|
SeedPL
{socialsites}
|
RE: Komentarz - 'Ja Ci pokażę, co zrobiłbym inaczej i oczywiście lepiej!'
Quote:Wg. mnie celem takich komentarzy jest utwierdzenie siebie w przekonaniu, że jest się 'lepszym' - oczywiście cudzym kosztem.
Błąd.
Celem takich komentarzy jest uświadomienie grającego, ze popełnił jakiś błąd, coś ominął.
Zwracanie uwagi niekoniecznie jest równe wywyższaniu się.
Quote:Odbieracie to krytycznie czy raczej jako porady?
Tnę się bułką tartą, jak takie coś ujrzę.
|
|
16-02-2011 16:41 |
|
appareil
{socialsites}
|
Tak na prawdę to tylko kolejny wątek o reakcji na krytykę. Tym razem jednak jest to jej określony rodzaj, w przypadku let's play jeden z najważniejszych.
Quote:Wg. mnie celem takich komentarzy jest utwierdzenie siebie w przekonaniu, że jest się 'lepszym'
Generalizujesz. Bardzo. Zwracanie uwagi z czystej złośliwości to niewielki margines tego typu wypowiedzi, przy tym nie musi być ona uwarunkowana chęcią wywyższenia się.
|
|
16-02-2011 20:04 |
|
MrZupapl
{socialsites}
|
Troszkę chaotycznie zabrzmiał mój post...
(16-02-2011 15:16 )MrZupapl Wrote: Wydaje mi się, że warto poruszyć pewne, dość powszechne zjawisko. Wytykania 'błędów' w sposobie grania. Jaki cel ma osoba, która będzie mówiła np.
'to mogłeś zrobić w ten sposób...' albo 'tak się nie robi, bo można robić lepiej. Ja robię...'
(16-02-2011 15:16 )MrZupapl Wrote: Uważam, że jeżeli coś zrobiłeś inaczej w grze niż podają najlepsze poradniki, ale udało Ci się przejść / wykonać jakąś misje, to też zrobiłeś to dobrze.
Chodziło mi o ten specyficzny rodzaj komentarzy do gier, w których jest wiele możliwości i ścieżek, którymi możemy podążyć. Chodzi mi dokładnie o te komentarze, które mówią, że w sposób w jaki Ty przeszedłeś dany etap jest gorszy od sposobu osoby komentującej.
Chciałem poznać wasze zdanie na temat tych komentarzy, jak je odbieracie, jak sobie poradzić z takimi komentarzami (olać, 'zaatakować', skasować?, a może podziękować?), a w ostateczności... zna ktoś jakieś dobre pomysły na życzliwe zniechęcenia 'wspomagacza'?
|
|
16-02-2011 20:56 |
|
Lavos
{socialsites}
|
Quote:Gdybanie 'mogłeś tego potwora zabić mieczem, a nie toporem bo ja tam robię' nie jest opinią.
Jak to nie? Ktoś uważa, że mogłeś to zrobić za pomocą innej broni. To jest jego opinia. Boli?
Ciekaw jestem:
Quote:Film już jest nagrany więc broni nie zmienię. Nie jest to opinia na temat mojego komentowania, jakości filmiku, czy też gry.
oraz:
Quote:Co innego, gdy powiedzą w komentarzu 'tam czegoś zapomniałeś ważnego dla fabuły' - wtedy to jest mój błąd i komentarz ma sens.
...błąd, którego nie zmienisz. Nie nagrasz chyba od początku, prawda?
Założyłeś temat, bo bolą takie komentarze? To skasuj i po sprawie. Na razie tylko bełkoczesz bez sensu, pokazując, że wybiórczo wszystko traktujesz. Bo ktoś napisał, że MOGŁEŚ (nie musisz, nie wyzywa etc.) ubić cośtam inną bronią. Łał.
Wiatry w mojej głowie prowadzą mnie.
|
|
17-02-2011 19:52 |
|