Zagrajmy w...
Xvid - Printable Version

+- Zagrajmy w... (http://zagrajmyw.keep.pl)
+-- Forum: Inne (/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Thread: Xvid (/showthread.php?tid=192)

Pages: 1 2

Xvid - MrZupapl - 06-04-2011 17:41

Mam mały problem... : <
Tam gdzie Fraps zawodzi trzeba coś innego posłać do nagrywania. Próbowałem Camstudio i kilka innych programów których nikt nie zna i za nic nie chcą mi pójść z xvid. Camstudio najzwyczajniej mi pisze, że nie może nagrywać z tym kodekiem i pyta mnie czy chcę użyć domyślnego. Ktoś też ma takie problemy? mam Windows 7 Ultimate 64-bit. Albo może ktoś mi poleci jakiś inny kodek?

RE: Xvid - punio7 - 06-04-2011 18:17

Próbowałeś ffdshow?

RE: Xvid - MrZupapl - 06-04-2011 18:25

To samo...

[Image: 92687762.png]

[Image: beztytuuzk.png]

RE: Xvid - kaszub - 06-04-2011 18:32

Próbuj zdekodować na MP4 albo mov. U mnie na W7 Pro-64 bit, materiał nagrany Frapsem bez problemu poddawał się kompresji na wszelkie formaty. :)

RE: Xvid - MrZupapl - 06-04-2011 18:35

Z frapsem też nie mam żadnych problemów...
Tylko, że czasami fraps muli mi jakąś grę gdy nagrywam (w tym przypadku emulator ps2, wcześniej Detana!! TwinBee - gra z PC Engine) i dlatego muszę coś alternatywnego znaleźć.

RE: Xvid - punio7 - 06-04-2011 18:43

Jeżeli fraps coś muli to nie znam czegokolwiek innego, co by nie muliło. Próbowałeś defragmentować dysk?

RE: Xvid - MrZupapl - 06-04-2011 18:49

No właśnie taki myk, że jak miałem xp i jak fraps mi mulił to puszczałem w obieg inne programy...
Teraz jakoś nie chcą mnie słuchać i dlatego się pytam o pomoc.
Nagrałem już jedno zagrajmy HyperCamem2 i jednego One Shota (ale teraz mi tak nagrywa, że obraz w filmie leci z 3x szybciej, a dźwięk normalnie.)

@ A wy jakich programów używacie, gdy fraps nie chce nagrywać lub 'źle' nagrywa?

RE: Xvid - punio7 - 06-04-2011 19:13

Ze smutkiem muszę przyznać iż nie mam tak naprawdę dobrej alternatywy na dzień dzisiejszy, ale używałem wielu:
-Virtual Dub- teoretycznie działa dobrze ale jeżeli coś dociąży ci na chwile procesor to film/dźwięk losowo spowalniają i przyśpieszają.
-Camstudio- brak korekcji przy spadku wydajności, sprawia iż filmy nagrywane są szybciej niż powinny. Tzn. po odtworzeniu wideo będzie przyśpieszone, a audio nie. Efekt niezbyt ciekawy.
-HyperCam- mniej więcej to samo co Camstudio.
-Camtasia studio- strasznie muli procesor przez co na moim laptopie nagrywanie czegokolwiek jest niemożliwe. Ponadto popada w panikę przy nagrywaniu dłuższych filmów.

RE: Xvid - Kern3l - 06-04-2011 20:44

Fraps jest najszybszy - szybko łapie przybliżone klatki (nie oddaje w 100% głębi kolorów) i zapisuje bez kompresji. Jeśli chcesz, aby jednocześnie podczas nagrywania kompresowało do czegokolwiek - jeszcze bardziej obciążysz procesor.

Z tego powodu nie ma sensu szukania czegokolwiek innego - nie ma szans na zauważalną poprawę wydajności, chyba że zależy Ci na małym zużyciu miejsca na dysku, podczas gdy CPU się nudzi (ale Tobie o to nie chodzi).

RE: Xvid - MrZupapl - 06-04-2011 21:01

Ależ ja nie podważam tego, że fraps jest najszybszy. Uwielbiam ten program i nim nagrywam wszystkie moje obecne LP. Miejsce na dysku też tutaj nie jest problemem. Komputer też mam w miarę dobry (nie znam się na tym, ale wiem, że mam 4 rdzeniowy procesor, 4 gb ramu i kartę ati radeon 3800 hd)

Po prostu są takie gry, które nie lubią się z Frapsem, np. emulator PC Engine, emulator ps2 (zjada im fps'y gdy nagrywa). Z innymi programami już działają np. grę z PC Engine nagrałem HyperCamem2 i nie spowalniał mi gry tak jak fraps, gdy nagrywałem.

Teraz mi HyperCam2 fiksuje i nie chce dobrze działać. Reszta programów nie trawi się z xvid.

Stąd ten temat, szukam alternatywy dla frapsa, lub rozwiązania problemu z xvid.