SeedPL

{socialsites}
|
Chata ~ William Paul Young
Często człowiek zadaje sobie pytanie, dlaczego na świecie jest tyle zła i cierpienia. Jakby Bóg istniał, to przecież tego wszystkiego by nie było. W końcu ponoć kocha człowieka, a pozwala na tyle okrucieństwa.
Mac postanawia wraz ze swoimi dziećmi postanawia wyjechać na wycieczkę, na wakacje, nad jezioro.
Jego najmłodsza córeczka, zostaje porwana, zgwałcona i brutalnie zamordowana. Największa tragedia, jaka może dosięgnąć ojca. Pojawia się gniew i nienawiść, do Boga, siebie.
Przyznam bez bicia, że przy tym fragmencie po raz praktycznie pierwszy w życiu zdarzyło mi się wzruszyć. Co ja gadam. Ryczałem jak bóbr.
Cztery lata po tym przykrym wydarzeniu, Mac otrzymuje dziwny list, w którym ktoś go zaprasza na weekend do chaty, gdzie jego córka została zabita. List jest podpisany - Tata*.
Byłem niezwykle zakończony dalszymi wydarzeniami. Całkowicie zmieniłem swoje podejście do Boga. To jak przedstawiono Trójcę Świętą - coś niezwykłego.
Książka Younga niezupełnie zgadza się z naukami Kościoła Katolickiemu, wręcz często mu zaprzecza. Zostaje wyjaśnionych wiele dogmatów, tajemnic. Ta powieść jakoby na faktach autentycznych utwierdziła mnie w teizmie.
W sumie najlepsza książka jaką w życiu przeczytałem.
Ogromnie zachęcam do przeczytania. Mojego znajomego, który jako ateista się deklarował, przekonała do wiary w Boga.
|
|
30-04-2011 12:27 |
|
Paplok

{socialsites}
|
RE: Chata ~ William Paul Young
Pożyczyłem tę książkę od kolegi, ale niestety musiałem oddać zanim zakończyłem lekturę. Czy warto dla kilku ostatnich rozdziałów kupić ją w jakimś sklepie? Proszę o odpowiedź bez spojlerów, po prostu coś w stylu "Tak, jest niesamowita, porywa i zaskakuje" lub "Nie, jest denna, zakończenie gorsze od zakończenia Mass Effect 3!". Dziękuję z góry!
|
|
11-04-2012 20:00 |
|