Battlefield 4
Miałem napisać na shoucie, ale stwierdziłem, że tak będzie chyba wygodniej prowadzić potencjalną dyskusję. O ile ktoś będzie chciał ją prowadzić.
Pewnie większość z was widziało zapowiedź BF4. Oglądam i myślę i nie mogę pojąć zachwytu nad tą grą. Przecież to BF3 po delikatnym tuningu. Muszę to wyrzucić z siebie, bo męczy mnie to od kilku dni.
Rozgrywka (przynajmniej SP) identyko jak w 3. Lepsza grafika? Efekty cząsteczkowe są trochę lepsze. Fajnie to wygląda, ale sory, nie robi to takiego wrażenia jak w BF3. Lepsza mimika? Owszem, ale efektu wow brak. Odbicia, refleksy, inne pierdoły - są lepsze niż w bf3, ale też wrażenia na mnie nie robią (powiem dlaczego później). Tekstur nie ocenię za sprawą fatalnej kompresji YT. W BF3 był dobre i tu pewnie będą jeszcze lepsze.
Dobra, pewnie powiecie, że się czepiam, bo od premiery bf2 do bf3 minęło 6 lat itp itd i dlatego taki duży skok był i w tym przypadku to niemożliwe o taki skok. Owszem, ale mam kilka argumentów za tym, że EA robi nas w jajco i ta gra powinna być co najwyżej Edycją rozszerzoną BF3, dużym, niezależnym DLC czy dodatkiem jak Crysis Warhead, czy po prostu BF3,5.
Dlaczego? To co widzieliśmy (czyli "Frostbite 3") to zwyły chwyt i ściema. To co pewnie rzucało się w oczy to super realistyczne odbicia w wodzie, na asfalcie i inne pierdoły. Czy naprawdę takich odbić nie można było uzyskać na FB2? Odbicia takie można było zobaczyć w grach sprzed 5 lat (i więcej), więc jestem pewien, że to samo można było uzyskać w BF3. To samo jest z całą resztą efektów. To tylko potwierdza tezę, że EA zanim wypuściło BF3 to już robili BF4 lekko podrasowanego. Gdyby nie to, to BF3 wyglądałby dokładnie tak samo jak BF4 bo było to możliwe 2 lata temu. EA zauważyło, że seria MoH się skończyła a zaczął się Hype na BFa, więc hajs trzeba na tym zarobić. Nie zdziwię się jak za dwa lata będzie BF5 z kolejnymi drobnymi ulepszeniami.
Żeby nie było. Jestem fanem BFa od pierwszej części. Cieszę się zapowiedzi 4 i na 100% zakupię tę grę. Ale irytuje mnie podejście ea do robienia z ludzi idiotów. Po co dać świetną grę na lata jak można wypuścić po dwóch kolejną część z lekko ulepszoną grafiką? Kasa!
Nie twierdzę, że grafa w BF4 jest słaba. Wygląda to pięknie, ale to nie jest to czego oczekiwałem po wyśmienitej (wg mnie) trzeciej części. Pewnie dopiero BF5 pokaże coś naprawdę fajnego.
Czekam na betę multika bf4 :D
Wybaczcie za chaos w wypowiedzi. Mile widziane odpowiedzi. Możliwe, że piszę bzdury. :)
|