Dzięki wielkie za obszerną opinię.
(19-03-2013 16:54 )Falc00n Wrote: ...widać że masz pojęcie o grze w którą grasz i często dajesz przydatne tipy, opowiadasz co nieco o fabule lub o ciekawostkach, o których normalnie grając się nie dowiemy.
Mam wrażenie, że lepiej się ogląda kogoś, kto zna grę, niż kogoś, kto gra "na ślepo". Znajomość gry daje dodatkowy worek informacji, które można przedstawić widzom, a oni w większości tego właśnie oczekują. Tak myślę.
Właściwie nie wiem czego oczekuje się od przedstawiania gry "na ślepo", wiedząc, że zapewne można znaleźć także przedstawienie tej samej gry przez kogoś, kto ją dobrze zna. Może chodzi o to, że niektórzy zagrajmerzy świetnie okazują emocje i nie boją się tego robić. Takie emocje najlepiej się ujawniają, gdy gramy w coś po raz pierwszy. Widz, który grał już w prezentowaną grę i wie, kiedy następują krytyczne momenty, może oglądać sobie materiał, czekając na reakcje zagrajmera w tych konkretnych sytuacjach.
Ja chyba jednak wolę mówić o grze, o której mam w zapasie garść informacji.
(19-03-2013 16:54 )Falc00n Wrote: ...ważny jest audio i głos prowadzącego, tutaj nie ma się do czego doczepić - dobrze Cię słychać i przyjemnie się Ciebie słucha.
Osobiście narzekam na swoje audio. Nie dlatego, że jakość jest bardzo zła, ale dlatego, że dawniej była zdecydowanie lepsza. Kwestia mojego porównania.
Dawniej nagrywałem na laptopie z zestawem słuchawkowym mało znanej firmy. Efekt był super - głośno, wyraźnie, bez zniekształceń, bez konieczności odszumiania.
Potem kupiłem nowy, dużo lepszy komp, zestaw słuchawkowy padł, kupiłem nowy zestaw i już nie dałem rady wrócić do poprzedniej jakości audio. Z głosem nagrywanym na nowym kompie zawsze mam większe lub mniejsze problemy. Próbowałem Xonar DX, Xonar DS, SB X-fi, także zestawy zewnętrzne typu SB Tactic Sigma. Zawsze muszę odszumiać i podgłaśniać lub pojawiają się inne problemy niezależnie od mikrofonu, który podłączę. W efekcie większość akcesoriów, które zakupiłem do poprawy jakości dźwięku, lądowały na allegro (ostatnio Siberia V/2).
Smutne to jest.
(19-03-2013 16:54 )Falc00n Wrote: ...jeśli ktoś ogląda tę serię to wie, że diablo to stara gra, a takowe zazwyczaj nie obsługiwały większych rozdzielczości. Jest to jak najbardziej do przeżycia, a przy rozciągnięciu mogą się pojawić komplikacje i nienaturalny obraz.
Też wolę oryginalne proporcje gry. Zapytałem o to, bo co jakiś czas jakiś widz pyta "dlaczego nie rozciągnę obrazu, aby było lepiej", tak jakby niektórzy uważali proporcje 16:9 za coś, co nadaje lepszą jakość obrazu, chociaż sztuczne rozciąganie naprawdę tę jakość pogarsza.
(19-03-2013 16:54 )Falc00n Wrote: 4. ...nikt się nie pogniewa jeśli jeden odcinek będzie miał 10 minut, a drugi 40 ;)
Z jednej strony ładnie wygląda jeden etap (np. poziom podziemi) w jednym odcinku. Z drugiej strony ponoć lepszą oglądalność uzyskuje się przy materiałach "do, powiedzmy, 16 minut". Pytanie czy to nie jest często taka oglądalność "na siłę" - bo 16 minut łatwiej wytrwać niż 30 minut? Jeśli tak, to chyba wolę robić dłuższe odcinki, bo wtedy widać w analityce, czy sposób prezentowania gry wzbudza zainteresowanie na tyle, aby ktoś to oglądał do końca, a nie tylko po to, aby "dla zasady zaliczyć odcinek, bo mało zostało".
Jeszcze raz dzięki.