(05-06-2011 18:49 )Vic83 Wrote: Paski po bokach ekranu nie przeszkadzają, jeśli ogląda się filmiki na pełnym ekranie.
Argument lenistwa - "jakoś można problem obejść, więc nie będę naprawiał". Przeszkadza to części oglądających (i nikomu nie pomaga!), a jest to kwestia techniczna relatywnie łatwa do naprawienia (takich funkcji edytora szuka się
raz), więc nie ma usprawiedliwienia dla tej wady.
Gdy naciskam 360p - chcę mieć film wielkości 360p. Tak samo, gdy buforuję 420p, chcę mieć film o
wysokości 420p, zamiast buforować czarne fragmenty. Gdy chcę pełny ekran, nie chcę jego środkowego fragmentu (którego nie da się sensownym sposobem powiększyć na całość).
(05-06-2011 18:49 )Vic83 Wrote: Identyczne paski pojawiają się zresztą w filmikach większości czołowych anglojęzycznych let's player'ów.
To żaden argument. Wada pozostaje wadą, usprawiedliwianie, że "inni też tak mają i olewają", czyni Ciebie jedynie podobnym, zamiast lepszym.
(05-06-2011 18:49 )Vic83 Wrote: Zdaje się, że jest to odpowiednik klasycznego telewizyjnego formatu 4:3.
Paski po
bokach pojawiają się, gdy używasz niepanoramicznego, klasycznego formatu. Nigdy na górze, czy dole.